2012. július 27., péntek

2. Elő tészta, öregtészta, nyanya

Ilyen néven ismerik. Gyakorlatilag mindegyik ugyan azt jelenti, csak az összetevők aránya változik, de mindenki a sajátjára esküszik. 

                                                          Ez most pont egy fagyasztott 20 dkg-s darab.

Ez a tészta minden kenyérhez és péksüteményhez adható 20 - 25 dkg -s adagokban. Szerepe megegyezik azzal amit régen az asszonyok a bedagasztott kenyértésztából lecsíptek és a következő kenyérhez adták.  Én ezt is használom, 3-4 adag kenyérhez elegendő az alábbi mennyiség. Sokkal lazább tőle a tészta szerkezete.

Hozzávaló
  • 60 dkg sima liszt
  • 4 dl víz
  • csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
Elkészítés

Az összes anyagot a kenyérsütőgép üstjébe teszem és 20 perc alatt bedagasztatom. Hagyom jól megkelni /túlkelni. Lefóliázva, üsttel együtt beteszem a hűtőbe és másnap reggel csak annyi időre kapcsolom be a gépet visszatéve az üstöt, míg jól összeállítja a tésztát. Egy fedhető dobozba teszem és 2 napig hagyom még a hűtőbe. 20 - 25 dkg - s adagokban fagyasztom és ha szükséges, kiveszem és felengedem utána használható. Természetesen frissen elkészített (túlkelt) állapotában is használható!

Vele sütött kenyerek, pékáruk feltöltés alatt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése