2012. augusztus 31., péntek

1. Hosszú érlelésű rozskovász (etetős) natúr

Elkészítése

Szükséges hozzá egy fedeles nagyobb dunsztosüveg. Liszt, víz. Tiszta keverőeszköz.

1. nap 
10 dkg világos rozslisztet elkeverek 1 dl vízzel. Lezárom az edényt és a mikróba vagy a használaton kívüli sütőbe teszem 24 órára. 

2. nap
A dunsztosüvegben lévő anyaghoz hozzákeverek 10 dkg rozslisztet és 1 dl vizet. Ismét lezárva védett helyre teszem az üveget 24 órára.

3. nap
A 2. napi anyaghoz keverek ismét 10 dkg rozslisztet és 1 dl vizet, jól összekeverem az anyagot (most már savanykás illatot áraszt) ismét lezárom és mehet védett helyre 24 órára.

4. nap
A 3. napi anyaghoz keverek ismét 10 dkg rozslisztet és 1 dl vizet,  jól összekeverem az anyagot, ismét lezárom és mehet védett helyre 24 órára.

5. nap 
Készen van a kovász! Ezzel a kovászkészítéssel kb 80 dkg  természetes kovászom lesz, csodás savanykás  illattal. Ebből lehet már kovászos kenyeret sütni. Ha 20-40 dkg kovászra van szükségem ezt a mennyiséget elveszem a maradékot lezárt üveggel a hűtőbe teszem a következő felhasználásig.Vagy kiszárítom és ledarálom, fedeles üvegben hosszú ideig eltartható, bármikor felhasználható.

Ez 80 dkg friss kovásznak megfelelő mennyiségVele készült kenyerek és péktermékek

itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt,


1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Kész a kovászom (igaz, én nem rozsliszttel csináltam), szépen dolgozik magában, savanykás illata is van, de a kenyerem alig kel meg tőle, azt a keveset is csak nagyon sokára... :-( Van ötleted, mi lehet a baj?

    VálaszTörlés