2012. szeptember 11., kedd

Joghurtos óriás kifli

Nagyon sok kovászom volt a hűtőben. Sajnáltam volna a csatornába küldeni, ezért arra gondoltam, hogy megszárítom, porítom és zárt edényben hosszabb ideig tárolhatom majd. Szárításról majd később írok.

Igen ám de az üvegből sem tudtam az egészet kiönteni, ezért az üvegben maradotthoz hozzáöntöttem 2 dl vizet, 1 tk cukrot és 2 ek lisztet. Nem tudtam milyen erős a kovász ezért 0,5 dkg friss élesztőt is belekevertem a biztonság kedvéért.




Amikor belekerült az élesztő is így felhabzott a kovász.








Hozzávaló
  • a fenti kovász itt található az alapkovász
  • 50 dkg Gutai BL 55 liszt
  • 2 tk só
  • 2 ek igazi görög natúr joghurt
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1/2 ek olaj
  • 1 dl víz
Elkészítés
Ezeket az anyagokat a dagasztóval bedagasztatom. Gépben hagyom 20 percig, majd olajos felületen jól átgyúrom és kelesztőben duplájára kelesztem kb 1 óra. Rásegíthetek ha a sütőbe 30-50 °C -n letakarva kelesztem. Lisztezett felületen 4 egyenlő (óriás kifli lesz) vagy 8 egyenlő (normál kifli lesz) részre osztom és kifliket sodrok belőle így. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és duplájára kelesztem. A sütőt 180 - 200 °C -a felfűtöm a kifliket lekenem tejjel, tetejüket megszórom (durva só, szezámmag, lenmag stb) magokkal. Beteszem a kifliket sülni de egyben a sütő aljába löttyintek 0,5 dl vizet. 20-30 perc alatt szép pirosra sütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése