2013. január 26., szombat

Szalagos fánk


Hozzávaló
  • 70 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3,5 -4 dl langyos tej
  • 7 dkg olvasztott margarin
  • 1 egész tojás + 3 sárgája
  • 1 citrom héja
  • 3,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl sütőrum

Elkészítés

A liszthez hozzákeverem a sót és a porcukrot a citrom héját. A liszt közepébe mélyedést készítek ebbe öntöm a tej felét, belemorzsolom az élesztőt egy picit elkeverem és megvárom míg felfut. Majd hozzáadom az elkevert tojásokat és a rumot. Elkezdem dagasztani és folyamatosan apránként adom hozzá a többi tejet és a margarint. A tészta gyönyörűen el kell, hogy váljon az edény falától. Letakarom és 1 órát kelesztem. Majd lisztezett felületre borítom és lágyan 1,5 cm vastagra nyújtom, 6-8 cm átmérőjű szaggatóval szaggatom. Egy picit nagyobb hézagot hagyok köztük a deszkán, mert még 30 percet fóliával letakarva kelesztem. Felforrósítom az olajat és ebbe úgy teszem bele a tésztát, hogy a közepébe ceruzavéggel lyukat szúrok és ami felül volt az kerül az olajba először. Lefedve lassan 1 percig sütöm majd megfordítva fedő nélkül a másik oldalát is megsütöm. Vigyázni kell a sütésnél, nehogy megégjen vagy sületlen maradjon. Én fogpiszkálót szúrok bele próbának. 20 db lesz belőle ha a 8 cm szaggatóval szaggatom. Nagyon finom, de egy kicsit tömöttebb állagú fánk.

Apukám salátája

Ezt a salátát apukám készítette minden tavasszal. Már alig vártuk, hogy készíthesse, mert teljesen felfrissültünk a saláta friss összetevőitől. Otthonról a szülői háztól hozta magával a receptjét. Igazán jó vaspótló és vértisztító, frissítő saláta.

                                                                                           görögösen tálalva
Hozzávaló 3 főre
  • 10 dkg friss spenót
  • 10 dkg friss saláta
  • 3 szál újhagyma
  • 3-4 szál zsenge kapor
  • 5 dkg kákics (pitypang) vagy a nemes verziója rukkola
Elkészítés
A hozzávalókat megmosom, majd felaprítom. Lazán átforgatom, pici sóval meghintem. Ízesítem citrom levével és meglocsolom oliva olajjal. Vigyázz nehogy túl savanyúra csináld! Természetesen bármilyen salátaöntetet tehetsz rá ízlésed szerint.

                                                                                        magyarosan tálalva

Szerb saláta édesanyámtól

Hozzávaló
  • 2 kg fejes fehér káposzta 
  • 1 kg paprika fehér 
  • ½ kg vöröshagyma 
  • ½ kg sárgarépa 
  • 30 dkg kristálycukor 
  • 3 dl olaj 
  • 2-3 dl 10% - os ecet 
  • 8 dkg só

 Elkészítés
Nagy edénybe a hozzávalókat vékonyan legyalulom, a sárgarépát papírvékony karikára. Hozzárakom a cukrot, sót, ecetet, olajat és jól összekeverem, így hagyom letakarva addig, míg felére össze nem esik. Az ízek összeérnek ez alatt az idő alatt. A befőttes üvegeket és a tetejüket szaliciles vízben mosom el és így teszem bele a salátát majd a levét ráöntöm, lezárom az üvegeket. Hűtőben max. 1 hónapig tartható. Nagyon soknak tűnik, de össze fog esni és máris kevesebb lesz. Aki a csípőset szereti, gyalulhat bele erős paprikát is.

Pacalpörkölt


Hozzávaló
  • 1 kg tisztított és szeletelt pacal 
  • 2 nagy fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db zöldpaprika 
  • 2 dl paradicsomlé 
  • ½ tk örölt kömény 
  • 1 tk majoranna 
  • 2,5 tk vagy ízlés szerint 
  • 2 tk pirospaprika 
  • ízlés szerint Erős Pista 
  • olaj  
  • 1 szál zeller 
  • 1,5 tk liszt 
  • Átforraláshoz 2 db babérlevél
Elkészítés
 1.    Általában mirelit pacalból és kuktában készítem, melyet felengedés után átmosok, majd babérleveles vízben átforralom. Ezt a levet leöntöm, a pacalt hideg vízzel leöblítem.
2.    A felaprított vöröshagymát az aprított zöldpaprikával megdinsztelem, a zeller kivételével beleteszem az összes fűszert, a paradicsomlét. Amikor forr, belerakom a pacalt, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, lezárom a kuktát és 1 órát puhára főzöm.
3.    A kuktának olyan tulajdonsága van, hogy nem fő szét benne semmi, tehát a pörkölt nem lesz szaftos, ezért átteszem egy lábasba és ott főzöm tovább, de beleteszem már a zeller levelet is. Klasszul sűrűsödni fog a leve, de vigyázzunk ne süssük szaftjára! Kell, hogy bő szaftja maradjon. A lisztet pici vízben elkeverem, és a pacalhoz öntöm. Egyet rottyan és készen is van.
4.    Hagymás petrezselymes vagy köményes főtt krumplival tálalom.

Csirkezúza pörkölt

Hozzávaló
·         1 kg csirkezúza
·         1 nagy fej vöröshagyma
·         2-3 db fokhagyma
·         1 húsleves kocka
·         1 db paradicsom
·         1 db zöldpaprika
·         1 dl paradicsomlé
·         1 dl vörösbor
·         3 tk pirospaprika
·         2 tk darált paprika sós
·         1 tk só (ha szükséges +még igény szerint)
·         késhegynyi őrölt bors
·         4 ek olaj
Elkészítés
A csirkezúzát megmosom, megtisztítom, vékony csíkokra vágom.  A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom az apróra darabolt zöldpaprikát, az átnyomott fokhagymát pirítom egy kicsit. Mehet bele a zúza, amit átforgatok, majd a többi hozzávaló. Felengedem 4 dl vízzel és végig fedő alatt jó 2 órát főzöm, de legalább is addig amíg meg nem puhul, ha nem főztem elő kuktában. 
                                                    Melegítem a hűtőből kivett pörköltet.

Zablisztből palacsinta

Azt olvastam, hogy a zabliszt nagyon jótékony hatású. Gyomorvédő és kiválóan alkalmas ételek készítésére. Minden, amibe sima lisztet használunk teljesen vagy részben helyettesíthető vele. 


Hozzávaló
  Tészta/ 10 db
  • 20 dkg zabliszt
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • ízlés szerint folyékony édesítőszer
  • 2 dl tej
  • 3 dl szódavíz vagy ásványvíz
  • 0,5 dl olaj
Töltelék
  • 25 dkg túró
  • 1 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 ek Xillit
Elkészítés
A tésztához valókat az olaj kivételével simára keverem és amikor ezzel készen vagyok beleöntöm az olajat és azzal is elkeverem. Egy 30-60 percet pihentetem.
A teflonos serpenyőbe ecsettel olajat kenek (ez általában csak az elő palacsintánál szükséges) és a forró edénybe 1 merőkanál masszát teszek. Mindkét oldalát pár másodpercig sütöm.

Egy kistányéron egymásra teszem pár perc múlva teljesen bepuhul a  tésztája.

Friss fejessaláta

Nagyon nem szeretjük a csak ecetes cukros lében elkészített salátát.  Ez egy német elkészítési módja a salátának. Nálunk ez nagyon bevált csak ajánlani tudom!

                                


Hozzávaló
  • szép nagy fej saláta 
  • 1 db nagy fej vöröshagyma 
  • 4-5 púpozott ek majonéz 
  • 2 ek oliva olaj 
  • 1 ek 10% -s ecet 
  • 1 csapott tk  
  • 6 ek tej (vagy 10 db-s kiszerelésű kávétejszín)
Elkészítés
A salátát apróbbra felaprítom, majd szűrőben, folyó víz alatt lemosom, jól lecsepegtetem. A hagymát nagyon apróra felszeletelem (nagyon apró legyen)! A felszeletelt hagymára teszem az ecetet, sót, majonézt, olajat, és a tejet, ezeket elkeverem és beleteszem a lecsepegtetett salátát és jól átforgatom.
Valami isteni! 
 

Laskagomba paprikás

Hozzávaló
  • 1 kg laska gomba
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 4 ek (dobozos)paradicsomlé
  • olaj kb ½ dl
  • 2 csapott tk liszt
  • 3,5 dl tejföl
  • 0,5 dl tejszín (el is maradhat)
  • 1 dl víz
  • fűszerek ízlés szerint, az alábbiak tájékoztatók
  • 2 tk só
  • fél tk őrölt bors
  • 1 tk Erős Pista
  • 2 tk jó minőségű pirospaprika
  • pici rozmaring (el is maradhat)
  Elkészítés
1. A laskát szárától és a szennyeződésektől megtisztítom, majd felszeletelem csíkokra. Szűrőbe teszem, és vízsugár alatt lemosom, lecsepegtetem. (vigyázz, mert nagyon tele szívja magát vízzel, ha nem dolgozol gyorsan).
2. A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágom, az olajon megfuttatom, ráteszem a gombát erre a pirospaprika kivételével az összes fűszert és addig főzöm alacsonyabb hőn, míg zsírjára lesül.
3. A lisztet a vízzel a tejfölt a tejszínnel elkeverem, majd összeöntöm. A gombát megszórom a pirospaprikával keverek rajta, majd beleöntöm a lisztes tejfölt és egyet hagyom rottyanni. Nokedlival tálalom, szerintem ezzel a legfinomabb!
                                                                a nyers alapanyag
                                                            főzéshez előkészítve
                                                                         készen van

Rakott kel


Hozzávaló
1,20 – 1,50 kg kelkáposzta
2 zacskó tasakos rizs (25 dkg) vagy nem tasakos
Pörkölthöz
  • 60 dkg darált hús vagy ízlésednek megfelelő (tarja, lapocka, comb pörköltnek való)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 db zöldpaprika szeletelve vagy 3 tk darált paprika
  • 2 db paradicsom darabolva
  • ¼ tk majoránna 
  • 2 tk pirospaprika
  • 3 ek olaj
  • só (a darált paprika sótartalmát vedd figyelembe)
  • ételízesítő a káposzta főzéséhez
Kenéshez és a tetejére
  • 1,5 nagy doboz tejföl
  • 1 egész tojás, pici só
  • maradék kemény sajt (el is maradhat)

Elkészítés
A káposztát negyedbe vágom, leveleire szedem és leöblítem. Majd sós ételízesítős vízben megfőzöm, leszűröm, lecsepegtetem.
                  Megfőzöm a rizst és ezt is lecsepegtetem. A főzővízbe sót és 1 ek olajat teszek.
                                      A pörköltet elkészítem a húsból vagy a darált húsból.
                          A rizst és a pörköltet összekeverem, ez után rétegezem a hozzávalókat.
Olajat öntök az edény aljába, ráteszem a főtt káposzta felét majd az összes rizses húst, meglocsolom a ½ doboz tejföllel, majd ráteszem a káposzta másik felét. Amikor ezzel készen vagyok a nagy doboz tejfőben elkeverem a tojást és a pici sót és ezt öntöm az étel tetejére. Ha van otthon sajt akkor ezt még a tetejére reszelem. 
                                                        A teteje pirosodásáig sütöm.

Rakot krumpli kicsit másképp


Hozzávaló
  • 1.5 kg újkrumpli (nem akkor amikor nagyon zsenge)
  • 20 dkg lecsókolbász
  • 10-15 dkg lángolt kolbász
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 db tojás
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 ek Ízvarázs ételízesítő
  • ízlés szerint só még ha igényli
  • 2 ek olaj
Elkészítés
Megfőzöm a tojásokat és megpucolom. A kolbászokat karikára szeletelem. A burgonyát meghámozom és egy edénybe karikázom nyersen! A krumplira szórom az ételízesítőt, ha szükséges akkor a további sót (a burgonya több sót igényel ahhoz, hogy ízletes legyen) és az olajat, továbbá a karikázott kolbászt.  Jól átforgatom.Levet fog ereszteni amit a tejföllel kikeverve fel fogok használni. Fedeles edényt választok a sütéséhez (jénai). Ebbe az edénybe teszem a burgonya 1/3 - át majd rászeletelem a főtt tojásból 5 db-t. Megint a kolbászos burgonya következik és a többi tojás,  erre befedésként ismét a kolbászos burgonya. Kikeverem a burgonya eresztett levét a tejföllel és ezt ráöntöm az ételre. Tetejére kockázott húsos szalonnát teszek. Az edényt lefedem és a hideg sütőbe tolom, amit 200 C° -a melegítek és az étel tetejének pirosodásáig de mindenképpen a burgonya elkészültéig sütöm!Finom szaftos lesz. Amikor kihűlt az étel a szaft is eltűnik.Ötlet Limara.

Rántott hús tepsiben

Nagyon szeretem így sütni a húsokat! Sokkal puhább és ízletesebb. Az egész tepsinyi egyszerre sül meg, így több embernek is forrón tudom tálalni. Nem beszélve arról, hogy nincs olajszaga a konyhának és nekem sem, míg sül, addig mást is elkészíthetek. És ami még nagyon fontos szempont, hogy egészségesebb így fogyasztani. Csak annyi olajra van szükség amivel a tetejét lekened, mert a saját zsírjában sül meg. Ez megint nagyon figyelemre méltó pénztálca kímélő, mert az olaj árak nagyon megemelkedtek.

Hozzávaló
  • 6 szelet tarja csont nélkül
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • kevés olaj
Elkészítés
A kicsontozott tarját megmosom és felszeletelem. Sózom és a szokásos módon panírozom. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem és csak a felületüket kenem meg olajjal. 180-200 C° -a előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Félidőben 1x megfordítom.

2013. január 22., kedd

Lencseleves

Hozzávaló
  • 25 dkg lencse (2 órára beáztatva)
  • 2 szál dundi sárgarépa (1 cm -s kockákra vágva)
  • 2 szál gyökér ( 1 cm-s kockákra vágva)
  • 1 fej vöröshagyma apróra darabolva
  • 10 - 15 dkg házi szalonna, sonka apró kockákra darabolva
  • 3-4 db babérlevél
  • petrezselyem aprítva + zellerszár egészben
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk sótlan ételízesítő
  • 1/4 mk bors
  • csipet chili
  • 2 ek olaj
  • 2 tk só
  • 2 - 3 l víz
 
  • 2 marék rizstészta
Habarás
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 ek mustár
  • 2 ek liszt
  • ízlés szerint még ecet egy pici
Elkészítés

A gépet nyitott fedővel elindítom,  megpirítom benne a szalonnát, majd rádobva tovább a hagymát is. Kikapcsolom a gépet. Minden hozzávalót a gépbe teszek a tészta és a habarás kivételével majd jól elkeverem, a fedőt ráteszem és a SOUP = Leves programon megfőzöm a levest. Sípszó után leveszem a fedőt beleteszem a tésztát. Elindítom ismét a gépet pár perc alatt megfő a tészta, ezután behabarom a levest. Ha kell utána ízesítek.

2013. január 21., hétfő

Csibemájgaluska leves anyukámtól

                                       
Hozzávaló
A leveshez
•    2 db dundi sárgarépa
•    1 db fehérrépa
•    ¼ vagy egy kicsi zeller (15 dkg)
•    1 fej vöröshagyma
•    15 dkg karalábé
•    1,5 liter húsleves alaplé (kockából is lehet)+ ízlés szerint
•    olaj
•    petrezselyem a szóráshoz
A galuskához
•    20 dkg csibemáj
•    1 db tojás
•    
•    bors
•    1,5 ek zsemlemorzsa
•    és annyi liszt, hogy nokedli sűrűségű legyen a massza
•    ½ kisebb vöröshagyma reszelve vagy nagyon apróra vágva
•    petrezselyem
                                               
                                                   

Elkészítés
1. A májat elkaparom, hozzáadom a tojást, sót, borsot, hagymát, petrezselymet a zsemlemorzsát és annyi lisztet, hogy nokedli keménységű masszát kapjak. Félreteszem.
2. A zöldségeket 1-1 cm darabokra vágom. A hagymát az olajon üvegesre pirítom közben a zöldségeket is hozzáadom, és párolom tovább egy kicsit. Majd felöntöm a húslevessel és felforralom, puhára főzöm
3. A forrásban (nem lobogó) lévő levesbe beleszaggatom a májgaluskát és készre főzöm. Petrezselyemmel megszórom és tálalható.


Megjegyzés: Csibeaprólékkal vagy csibenyakkal is elkészíthető, de akkor a zöldségekkel együtt meg kell párolni egy kicsit a húst is, puhára főzni és utána beleszaggatni a galuskát.

Húsgombócleves anyukámtól


Hozzávaló  
 
A leveshez                                                    
  •   2 ek olaj                                                  
  •   2 db dundi sárgarépa (30 dkg)
  •   1 db dundi fehérrépa (15 dkg)
  •   1 nagy fej vöröshagyma 
  •   15 dkg borsó (mirelit is lehet)
  •   1 db karalábé (el is maradhat)
  •   10 dkg zellergumó
  •   2,5 l víz
  •   1,5 csapott ek só
A húsgombóchoz
  •    ½ kg darált hús
  •    1 fej (10 dkg) vöröshagyma
  •    2 tk só
  •    ¼  tk bors
  •    1 db egész tojás
  •    15-20 dkg rizs
  •     kisebb csokor petrezselyem
  •    1 g fokhagyma
 Elkészítés
Az olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a feldarabolt zöldségeket és együtt párolom egy kicsit. Felöntöm a vízzel, sózom és hagyom, hogy elkezdjen forrni.
Míg a leves felforr, addig elkészítem, majd belerakom a gombócokat, csendesebbre veszem, hogy csak gyöngyözzön, lassan főjön, majdnem úgy, mint a húsleves.
Ha egy kettévágott gombócban a rizs megfőtt, akkor készen van a leves.
Gombóckészítés: a hagymákat és a petrezselymet aprítóba teszem, majd összekeverem a 
hússal, beleütöm a tojást, sózom, borsozom, hozzáadom a mosott és lecsepegtetett
rizst. Jól átkeverem. Fagyi kanállal vagy kanállal szaggatom, és gömbölyítem.

Gulyásleves

Ezt a levest az osztrákoknál ettem először, meglepetésemre talán a legfinomabb gulyásleves volt, amit valaha ettem. Sokáig kísérleteztem, míg sikerült azt az ízt eltalálnom családom teljes megelégedettségére. Ennek a levesnek a leve is sűrű, nem átlátszó.




Hozzávaló
  • 60 dkg marhalábszár vagy sertés csülök 
  • 2 db női ökölnyi lilahagyma 
  • 1 db paprika, ha lehet, akkor piros 
  • 3 ek olaj 
  • 1 dl paradicsomlé 
  • 1 dl vörösbor 
  • 1 ek őrölt pirospaprika 
  • 1 tk erős paprika
  • csipet őrölt bors 
  • 1 tk őrölt kömény 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 db húsleves kockából készített 1,5 - 2  liter (vagy csak víz).
  • 1/2 kg burgonya 
  • 2 db dundi sárgarépa 
  • 1 db fehérrépa 
  • csipetke házi vagy bolti
  • só ízlés szerint
Elkészítés
A hártyás és inas részektől megtisztítom a marhahúst, megmosom, és kicsikére feldarabolom. A lilahagymát és a paprikát nagyon apróra vágom, majd a felhevített olajon mindkettőt egyszerre dinsztelem. Hozzáadom a húst, pirítom egy kicsit, majd kavarok egyet rajta, rászórom a pirospaprikát, a paradicsomlét a bort a húslé 1/3 részét a lazán összenyomott fokhagymát, a borsot, erős paprikát, köményt, és az ízlésünknek megfelelő sót. Félpuhára főzöm, majd beleteszem az 1 cm- re kockázott sárga és fehérrépákat az ugyanekkorára darabolt burgonyát és a bolti csipetkét, felöntöm a többi lével, és készre főzöm. A házi csipetkét, amit frissen készítek azt a befejezés előtt 10 perccel teszem a levesbe.

Csibemájgaluska leves


Hozzávaló
leveshez
  • 40-50 dkg vegyes zöldség (zeller, karalábé, burgonya, borsó) is lehet benne
  • 1 fej vöröshagyma 3/4 része
  • 3 ek olaj
  • 1 ek darált sós paprika
  • 1,5 l víz
  • 1 tk só
  • 1 húsleves kocka
  • 1 fokhagyma
  • ½ csokor petrezselyem
galuskához
  • 10 dkg csibemáj
  • a hagyma megmaradt 1/3 része
  • 1 db tojás
  • 4-5 ek liszt
  • ½  tk só
  • késhegynyi őrölt bors
Elkészítés

A hagyma 3/4 részét apróra vágom és 3 ek olajon elkezdem dinsztelni, hozzáadom az apró kockákra vagy hasábokra vágott zöldséget és tovább párolom. Felöntöm a vízzel, beledobom a fokhagymát a leveskockát a darált paprikát sót. Míg felforr addig elkészítem a májgaluskát.

A májat megmosom, lecsepegtetem és elkaparom, azaz a hártyától megszabadítom. Minél finomabbra kaparom annál jobb, könnyebb kiszaggatni! Beleteszem reszelve az 1/3 hagymát, az őrölt borsot, sót, tojást a 4-5 ek lisztet és jól elkeverem, nokedli sűrűségű lesz.
Nokedli szaggatóval beleszaggatom a galuskát a forrásban lévő levesbe, majd készre főzöm. A petrezselymet apróra vagdosva dobom a levesbe és vele már nem főzöm, félre húzom a levest.

Vadas mártás

Hozzávaló
 
A mártáshoz
•    1 kg sárgarépa
•    3 szál fehérrépa
•    1 fej zeller
•    1 fej karalábé (el is maradhat)
•    1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
•    2 db babérlevél
•    2 ek. mustár
•    3 dl tejföl
•    2 ek liszt
•    3 ek olaj
•    pici folyékony édesítőszer vagy cukor
•    só és őrölt bors

A zsemlegombóchoz
•    4 db zsemle vagy kenyér
•    1 közepes fej vöröshagyma
•    1 bő csokor petrezselyem
•    3 dkg margarin
•    3 db tojás
•    2 dl tej
•    20 dkg liszt fele lehet Graham – liszt
•    só és bors

Tarja vagy ki milyen húst szeret 60 dkg
Elkészítés
Mártás: 
A zöldségeket feldarabolom nem nagyon finomra. Kuktába teszem, hozzáadom a babérlevelet, a sót, a borsot és a húst is, ha főtt hússal szeretnénk enni. Ilyenkor a húst vastagabb szeletekre szoktam vágni (tarja), és ezt teszem először a kuktába majd a habot leszedem róla, csak az után zöldségelem be. Annyi vizet öntök , hogy ellepje. Lezárom és sípolástól számítva 30 percig főzöm. Természetesen leellenőrzöm, hogy megfőtt – e, mielőtt összetúrmixolom a mustárral a tejföllel együtt. A babérlevelet kidobom belőle. Egy edényben a lisztet zsemleszínűre pirítom, ráöntöm az összeturmixolt zöldséget, ha kell a főzőlével higítom. (A ha megmarad lefagyasztható). Beleteszem az édesítőt vagy a cukrot és ha kell tovább ízesítem.

Zsemlegombóc:
A zsemléket apró kockára vágom és a sütőben nagy lángon megpirítom. A hagymát és a petrezselymet a margarinon 2-3 percig párolom, majd a zsemlekockákkal összekeverem. A tojást a tejjel jól kikeverem, majd a lisztet beleszórom, ízesítem sóval, borssal. Végül a zsemlekockákat is belekeverem. Vagy gombócokként főzöm ki, vagy margarinozott konyharuhába teszem jól elkötözve, és lassú forrású (gyöngyöző) enyhén sós vízben 20 percig főzöm, majd szeletelem.

Bolgár rizseshús

Az, hogy ez az étel mennyire jellegzetesen Bolgár nem tudom. Az biztos viszont, hogy amikor kinn jártam náluk ezt az ételt kerestem és szívesen megkóstoltam volna, de sajnos nem ismerték.


Hozzávaló
  • 70 dkg tarja
  • 1 doboz hámozott darabolt vagy egész paradicsom
  • 1,5 l tyúkhúsleves vagy 2 leveskockából
  • 35 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál Erős Pista elhagyható (helyette 1/4 tk bors)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál piros paprika 
  • 1 piros kápia paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 2 fej lila hagyma vagy fehér vöröshagyma
  • 3 ek olaj
Elkészítés

A megmosott, csont nélküli tarját 2 cm-s kockákra vágom és a forró olajon 10 percig pirítom, legalábbis addig amíg a hús sülni nem kezd. Félrehúzom, hozzáadom a pirospaprikát, sót, Erős Pistát, szétnyomott fokhagymát és az egész doboz paradicsomot, átkeverem és felöntöm a forró húslevessel. Visszateszem főni. Ez alatt megpucolom és feldarabolom a hagymát (negyedbe majd keresztben ismét félbe vágom), a paprikát kimagozva, félbe és szeletekre vágom. Fedő alatt erős tűzön kb. 35 perc alatt puhára főzöm a húst.  Amikor megfőtt beleöntöm a megmosott, lecsepegtetett rizst, felforralom, hozzáadom a hagymát és a kétszínű paprikát, majd fedő alatt alacsony hőfokon kevergetés nélkül készre párolom. Ez még kb 20-25 perc. Vagy addig, amíg puhára fő a rizs. Frissen az igazi!


Lecsó kedvünkre


Mióta háztartást vezetek így készítem a lecsót. Kezdem, hogy nem szeretem, ha nagyon paradicsomos, nem szeretem, ha annyira megfő, hogy a húsa elválik a héjától és felpöndörödve csufoskodik és ha fűízű vagy kesernyés. Mindig olyan paprikából készítem, aminek a színe már pirosodó, húsa nem nagyon vastag, mert rengeteg a víz benne és teljesen szétfőne, mire elpárolog alóla a víz. No és azért nagyszájú edényben mert nagyobb itt a párolgási felület, hamarabb lesül zsírjára. Biztosan felmerül benned látogató, hogy miért konzerv parival készítem, de elmondom, hogy nyáron, magyar szabadföldi paradicsommal készítem én is. Ilyenkor kívánom a lecsót, amikor feltettem ide a receptet és a paradicsom íze még ilyenkor borzalmas nem beszélve az áráról!
Hozzávaló
  • 2 kg paprika
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 1 doboz paradicsom (fotó)
  • 2 dl paradicsomlé (fotó)
  • 2 púpozott tk só és egy pici
  • 1 szűk ek cukor
  • 2 púpozott tk pirospaprika
  • 1 tk darált erős paprika vagy ízlés szerint
Elkészítés
A paprikát megmosom, lecsepegtetem, addig a hagymát megtisztítom, és apróra vágom.
A paprikát kicsumázom, hosszában félbevágom, majd 1 cm-s szeletekre vagdosom.
Kinyitom a paradicsomot.  Nagy átmérőjű edénybe teszem az olajat és bekapcsolom a tűzhelyet. Minden hozzávalót a pirospaprika kivételével, egyszerre teszek bele (de a hagymát előbb egy kicsit megfuttatom az olajon) a vagdosott paprikát, a paradicsomot + a lét, sót és a cukrot. 
Egyenletes hőn csendesen rotyog, hogy a vizesség elpárologjon és zsírjára süljön. Mielőtt teljesen elkészülne, meghintem a piros paprikával és egy picit rottyantom még.
Szoktam beletenni kolbászt, virslit vagy tojást ütök rá. De így natúr bármikor jöhet saját sütésű friss kenyérrel!