2013. november 9., szombat

Édesburgonyával (batáta) készült teljes kiőrlésű fánk

Vettem egy nagy darab édesburgonyát, aminek a felét megsütöttem köretnek. Sajnos nekem ez nem igazán ízlett. A maradék nyers batátával kellett kezdenem valamit, ezért keresgélni kezdtem. A Mindmegette oldalon találtam rá az alapreceptre amit teljesen átvariáltam.

Darált Xilittel szórom meg a tetejét
Gyönyörű a belseje is
Hozzávaló
  • 20 dkg tönköly fehér liszt
  • 17 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 6-8 ek alakor liszt
  • 20 dkg főtt passzírozott édesburgonya (batáta)
  • 5 dkg Xilit
  • 14 dkg natúr joghurt
  • csipet só
  • 1 db egész tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 4,5 dkg kókuszolaj vagy napraforgó olaj
  • 1,5 dkg élesztő
Elkészítés
Az alakor liszt és az olaj kivételével dagasztóba tettem a hozzávalókat, (az élesztőt csak belemorzsoltam) folyamatos dagasztás mellett belecsorgattam az olajat, majd  a 6 kanál alakor lisztet is beletettem, amivel tovább dagasztotta a gép. Ha szükséges akkor kell a további alakor liszt hozzáadása. Letakarva 1 órát kelesztettem (nem tettem langyos helyre, mert nem akartam gyorsítani a teljes kiőrlésű liszt kelesztését), még egyszer átdagasztottam a géppel és ismét letakarva 1 órát kelesztettem. Nagyon szépen megnőtt a tészta.
Duplájára kelt
Bőven lisztezett felületre borítottam, a tetejét csak annyira liszteztem meg, hogy a sodrófa ne ragadjon bele,  és lágy/laza mozdulattal bő ujjnyi vastagra lapítottam a tésztát. Kiszaggattam a közepükbe fakanál nyelével lyukat nyomtam. Felforrósított olajban (egy tésztadarabbal lehet ellenőrizni) úgy sütöm ki, hogy ami a deszkán alul volt (lisztezett) kerül az olajban felülre. Sütése mindkét oldalnak kb 3-4 perc, de vigyázni kell nehogy nagyon megégjen és sületlen maradjon. Azt, hogy átsült -e fogpiszkálót szúrok bele és ha nem ragad akkor kész.Darált Xilittel szórom meg a tetejét és cukormentes lekvárral kínálom.
Az alja kerül felülre először


2013. november 5., kedd

Zablisztből zsemle

Itt találtam a receptet, amit csak megfeleztem és egy picit változtattam rajta. Bármennyire is nagy lepénynek látszik, hidd el, hogy normál méretű zsemlék vannak a képeken.Grillsütőben sütöttem meg, mert nem érdemes a nagy sütőt bekapcsolni ezért a 4 db - ért. Rigó Katalin formázta így a török kenyerét, ami nagyon megtetszett, úgy gondoltam nem ronthatom el a zsemlémet ha így készítem el.




Hozzávalók
  • 22,5 dkg zabliszt + 6 ek
  • 1 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 tk cukor
  • 1 ek lenmagpehely
  • 1 ek burgonyapehely
  • 1 dk élesztő
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2,25 dl víz
Elkészítés

Az élesztőt a cukros langyos vízben elkevertem. Minden anyagot a gépbe tettem és bekevertem a tésztát. Egy nagyon lágy, ragadós, szinte massza lett, de a nedvesség kell a zablisztnek mert nagyon sok vizet fel tud szívni sütés közben. De ettől függetlenül nagyon lágynak találtam a tésztát,  ezért 3 ek lisztet kevertem még bele. Nekem elég  volt a 30 perc kelesztés, mert ennyi idő után majdnem elszállt a tészta. Azt mondják, hogy a zabliszt nem kel meg, ezt cáfolom! Állagra nem lesz olyan mint a fehér kelt tészták! Sikér hiányában nem lesz váza a tésztának, hanem nagyon lágy, de kelt lesz. Bőségesen lisztezett felületen 4 egyenlő részre osztottam ( itt kell a további 3 ek liszt, mert csak így lehetett formázni) és a formálását spatulával végeztem, mert állandóan szét akart terülni. Papírozott sütőlapra tettem és letakarva további 30 percet kelesztettem. Mindegyiket mutatóujjammal megböködtem több helyen, mint fent a formázásnál említettem. Hideg sütőbe tettem amit 200 C° -a kapcsoltam és 25-30 perc alatt sütöttem meg. Legközelebb a 6 ek lisztet az alapliszthez fogom mérni.


2013. november 4., hétfő

Kölesmajonézből édes - csípős salátaöntet

Egyik jól menő pizzériában salátaöntetként kínálják, csak az, eredeti majonézzel készült. Ha azt mondom, hogy magasan veri azt, a kölesből készített, akkor nem állítok valótlant! Nekünk nagyon ízlett!
Hozzávaló ( 2 adag)

  • 4 ek kölesmajonéz ( itt  találod) 
  • 3 púpos ek csípős ketchup
  • 1 tk Xillit
  • 1 tk lime lé
Elkészítés

Jól kikevertem a hozzávalókat, behűtöttem és kis tálkában kínálom, hogy ki-ki ízlésének megfelelően tehessen a salátájára.











2013. november 3., vasárnap

Kölesmajonéz

Az alapreceptet itt találtam. Nekem ennyire nem volt most szükségem, ezért az összetevők mennyiségét lecsökkentettem. Pár összetevőt kivettem belőle és másokat tettem a helyére. Nem bántam meg!

Hozzávaló
  • 1 bögre (2,5 dl) főtt köles
  • szűken mért 1 dl oliva olaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk mustár (púposan mért)
  • 2-3 tk Xillit 
  • 1/2 tk só
  • 0,5 - 1 dl víz 
Elkészítés

Turmixgépbe tettem az olajat a mustárt, citromot, sót és a cukrot. Fehéredésig pörgettem, majd felváltva adagoltam bele a  kölest és a vizet. Szép krémessé kevertem, közben többször kóstoltam, hogy a megfelelő ízt elérjem.

Kölespalacsinta

A palacsinta receptjét itt találtam. Csak pár összetevőn változtattam saját ízlésemre. Zabpalacsintát már készítettem az nagyon bevált nálunk. Ízre, állagra nem áll távol a kölespalacsinta tőle.



Hozzávaló 6 db-hoz
  • 4 ek főtt köles
  • 3 ek alakor liszt
  • 2 ek zabliszt
  • 1/2 cs sütőpor vagy 1/2 kk szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 2 -3 dl szódavíz (2 dl után óvatosan adagold ha szükséges)
  • sütéséhez 1 ek olaj
Elkészítés
 

A lisztben elvegyítettem a sütőport. A többi anyagot összeturmixoltam, majd a lisztet is beleöntve csomómentes palacsintatésztát készítettem. 1/2 óráig pihentettem, majd kenőtollal olajozott forró palacsintasütőben kisütöttem.


Almás muffin


Hozzávaló 10 db - hoz
  • 10 dkg alakor liszt vagy (tönköly fehér liszt )
  •  5 dkg zabliszt
  •  7,5 dkg Xilit vagy ennek megfelelő édesítő tabletta összetörve
  • 15 dkg reszelt alma
  • 2 egész tojás
  • 1/2 sütőpor
  • csipet szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 1-2 ek kefír
  • mogyoró (sótlan, durvára tört)
Elkészítés

Az összes anyagot a mogyoró kivételével jól kikevertem és a papírozott muffin formát 3/4 -ig töltöttem a masszával. A tetejüket megszórtam durvára darált sótlan mogyoróval.  180 C° - ra  előmelegített sütőben pirosodásig sütöttem. Mindenféleképpen tűpróbát kell végezni! A formában hagytam 5 percig, utána tányérra tettem a sütiket.