Az élesztő nem igazán tetszik az epémnek, viszont a kenyeret enni meg imádom.Mindig arra vágytam, hogy minél kevesebb élesztővel tudjak sütni és most sok kísérletezés után általam finomnak vélt kenyérkében talán sikerült. A lényeg a kelesztési időt szigorúan be kell tartani!
Hozzávaló
Kovászhoz (esti kovász = gyors kovász)
- 20 dkg BL 80 kenyérliszt
- 1 dkg élesztő
- 2,4 dl langyos víz
- 1 tk barna cukor
Sütés előtti este elkészítem a kovászt. Palacsinta sűrűségű, inkább kocsonyás, nyúlós
anyag lesz.
2 órát a konyhában hagyom, hogy beinduljon.
Majd hűtőbe teszem
lefedve.
Sütés előtt 1 órával a konyhapulton hagyom felmelegedni.
Teljes tésztához szükséges
- az összes kovász
- 40 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2 tk só
- 1,7 – 2,0 dl író vagy víz
- 2 ek burgonyapehely
- bő csipet aszkorbin vagy ½ ek ecet 10 %-s
Elkészítés
A tésztához szükséges anyagokat a dagasztóba teszem, és jól
bedagasztatom. Kézzel is dagasztható természetesen kb 20 perc. Átteszem
keleszteni, és a tetejét + jelet vágok. 20 perc kelés után átgyúrom, mert ez
jót tesz a tésztának. Ismét bevágom és
kelesztem a duplájára.
Ha megkelt jól átgyúrom, formázom és sütőpapírral bélelt
fedeles jénaiban teszem, és a tetejét bevágom, és a duplájára kelesztem.
230C°-a előmelegített, vízzel bepermetezett tetejű edényben fedővel 30 percig
majd tető nélkül 200 C°-n addig sütöm míg szép színe nem lesz. Ez még 30 perc
volt nálam. Rácson hagyom kihűlni, de előtte vízzel lepermetezem. Ez a kenyér, ahogy kivettem a sütőből
csodásan elkezdett beszélgetni és amikor
lepermeteztem tovább hangoskodott és kicserepesedett.
Drága Csillagom! Utólagos engedelmeddel továbbfejlesztettem a gyors kovászos kenyeredet. Rozsos, magos, eszméletlen finom. Végtelenül hálás vagyok, hogy megosztottad velünk, azóta is csak ezt sütöm. Kiflinek is isteni, kb. 4 dkg rozskovászt teszek hozzá. Felülmúlhatatlan. Köszönettel és végtelen tisztelettel: Soós Zoltán
VálaszTörlésKöszönöm szépen ezt a remek kenyér receptet, és minden tiszteletem a munkásságához!! Nagyon tetszenek a további ételkülönlegességek!!
VálaszTörlésTisztelettel Guld Gábor, (egy szakács)
Szuper jó lett.Köszönöm
VálaszTörlés