Ezt a kovászolási módot a
kényszer szülte. Miért? Mert a párom gondozása tölti ki a napom 24 óráját. Enni
viszont kell és mivel a kenyér sütése a szenvedélyem erről nem tudok lemondani. A kenyér sütése rákészülést igényel, és
ebben az esetben mindig megszakadt, mert most ezért kellett ugranom, most meg
azért. (Reggel 7 órakor kevertem be az első kovászt és másnap reggel sütöttem
meg a kenyeret.) Úgy döntöttem lesz, ami lesz, többször kovászolom és a nap
folyamán már nem sütöm meg, ezért a második kovászolás után éjszakára hűtőbe
tettem. Igen ám, de a nagyméretű kelesztő tálból ki akart mászni a tészta 1 óra
múlva, ezért gondoltam úgy, hogy nylon zacskóba teszem, ami akkora, hogy a
tészta tisztességesen (duplájára) meg tudjon kelni, a zacsi száját szorosan
bekötöttem és a biztonság kedvéért még a kelesztőbe is visszatettem annak a
fedelével együtt. Éjjel mikor megébredtem olyan kíváncsi voltam, megnéztem
benne maradt – e az edényben. Gyönyörűségesen kitöltötte a zacskót, nem
csalódtam a tésztában és csodálatos 1,35 kg kenyérkém lett másnap belőle.
Hozzávalók a teljes kenyérhez
Gyors kovász ez az első kovászolás
- 20 dkg BL- 112 liszt
- 20 dkg világos rozsliszt
- 40 dkg BL- 80 kenyérliszt
- 2dkg élesztő
- 520ml író vagy kefir
- 120 ml víz
- 1 tk maláta vagy (cukor, méz)
- 2,5 tk só
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek olaj
Gyors kovász ez az első kovászolás
- 20 dkg BL 112 kenyérliszt
- 1 dkg élesztő
- 1 tk maláta vagy (cukor, méz)
- 120 ml langyos víz
- 220 ml író vagy (kaukázusi kefir)
Reggel 7 órakor a fenti anyagokat
egy fedeles edényben csak egyszerűen jól elkevertem vigyázva, hogy az élesztő
ne maradjon darabos. Egy nyúlós kocsonyásnak tűnő anyag lesz belőle. Lefedtem,
és a konyhapulton hagytam, hogy beinduljon. Ez kb. 2 óra, megjelennek a
hólyagok, majd 9 órakor lefedve a hűtőbe tettem, este 17-18 óráig, most már
szép hólyagos lett a kovász.
Második kovászolásnál az alábbi anyagok
kerülnek bele
- a gyors kovász összes mennyisége
- + 20 dkg világos rozsliszt
- + 300 ml író vagy (kaukázusi kefir)
- + 1 dkg élesztő
Ugyan úgy járok el most is, mint
a fenti anyaggal. Most viszont egy masszívabb tésztát kaptam, de még mindig lágyat.
Ezt az anyagot most csak este 20 óráig hagytam a konyhapulton, hogy jól
beinduljon.
Harmadik kovászoláshoz azaz a végleges tésztához
- a második kovász összes mennyisége
- + 40 dkg BL 80-s liszt
- + 2,5 tk só
- + 2 ek burgonyapehely vagy (közepes főtt áttört burgonya)
- + 2 ek olaj
Ezt az anyagot 20 percig
dagasztattam a dagasztógéppel, majd kézzel jól átgyúrtam és rögtön akkora
nylon zacskóba tettem a tésztát, hogy a tészta a hűtőben legalább a duplájára meg
tudjon nőni. Reggelig a hűtőben marad a tészta.
Reggel a hűtőből kivéve a konyhában hagyom a tésztát felmelegedni, majd
jól átgyúrom, gömbölyítem és egy kukorica liszttel meghintett
konyharuhával bélelt kosárkába teszem a varrattal felfelé, azaz a kenyér
teteje van most alul, és így kelesztem a duplájára. (A felhasznált
lisztek kelesztési ideje hosszabb!)
A sütőbe 2 tepsit teszek a sütőt 250 C° -a felfűtöm.(az egyikbe a tésztát csúsztatom majd a másikba egy bögre hideg vizet öntök akkor, amikor a kenyeret betolom a sütőbe). A tésztát óvatosan kiborítom egy sütőpapírra, ami alatt egy iskolai rajztábla van (így könnyebb áttenni a forró tepsire) és a tetejét 5 mm mélyen bemetszem. Az egyik tepsire átcsúsztatom a tésztát és rögtön beleöntöm a vizet a másik tepsibe és így sütöm a kenyeret 15 percig, a vizes tepsit eltávolítom, majd 200C°-on további 40-45 percet sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
A sütőbe 2 tepsit teszek a sütőt 250 C° -a felfűtöm.(az egyikbe a tésztát csúsztatom majd a másikba egy bögre hideg vizet öntök akkor, amikor a kenyeret betolom a sütőbe). A tésztát óvatosan kiborítom egy sütőpapírra, ami alatt egy iskolai rajztábla van (így könnyebb áttenni a forró tepsire) és a tetejét 5 mm mélyen bemetszem. Az egyik tepsire átcsúsztatom a tésztát és rögtön beleöntöm a vizet a másik tepsibe és így sütöm a kenyeret 15 percig, a vizes tepsit eltávolítom, majd 200C°-on további 40-45 percet sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése