2012. augusztus 31., péntek

1. Rozskovászos kenyerem (etetős)

Hozzávaló
  • 20 dkg érett rozskovász - készítése itt
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 2,5 - 3 dl víz
  • 1,2 dkg só
Elkészítés

A lisztet elkeverem a sóval. A kovászhoz öntök 2 dl vizet és a kovászt elkeverem benne, beleöntöm a lisztet és a maradék vizet. 
A tészta ragadni fog de olajos kézzel és olajos deszkán jól bedagasztom. Amennyiben továbbra is nagyon ragadna picit lisztezz alá.20 perces pihenőkkel 1 óra alatt 3x gyúrom át a tésztát.
Majd 1 óra kelesztés után átgyúrom és megformázom a kenyértésztát. Egy jól belisztezett kelesztőbe teszem varrattal felfelé és itt duplájára (kb 2,5 ó) kelesztem. A kelesztés lejárta előtt felfűtöm a sütőt 260 C° -a, a sütőben benne van 2 tepsi ami egyszerre melegszik fel a tűzhellyel. A felső tepsibe belefordítom óvatosan a tésztát, megvágom a tetejét, az alsó tepsibe beleöntök 2,5 dl vizet és ezen a hőfokon sütöm a kenyeret 30 percig.
Majd 200 C° mérséklem a hőt, kiveszem a vizes tepsit, lejjebb teszem tepsistől a kenyeret és még 30 percig sütöm, de legalább is addig amíg szép sült színe nem lesz. Rácsra teszem hűlni és 1 óra múlva szegem meg.
Istenien finom a kenyér!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése