Mióta háztartást vezetek így készítem a lecsót. Kezdem, hogy
nem szeretem, ha nagyon paradicsomos, nem szeretem, ha annyira megfő, hogy a húsa
elválik a héjától és felpöndörödve csufoskodik és ha fűízű vagy kesernyés. Mindig
olyan paprikából készítem, aminek a színe már pirosodó, húsa nem nagyon vastag,
mert rengeteg a víz benne és teljesen szétfőne, mire elpárolog alóla a víz. No
és azért nagyszájú edényben mert nagyobb itt a párolgási felület, hamarabb lesül
zsírjára. Biztosan felmerül benned látogató, hogy miért konzerv parival
készítem, de elmondom, hogy nyáron, magyar szabadföldi paradicsommal készítem
én is. Ilyenkor kívánom a lecsót, amikor feltettem ide a receptet és a
paradicsom íze még ilyenkor borzalmas nem beszélve az áráról!
Hozzávaló
- 2 kg paprika
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 0,5 dl olaj
- 1 doboz paradicsom (fotó)
- 2 dl paradicsomlé (fotó)
- 2 púpozott tk só és egy pici
- 1 szűk ek cukor
- 2 púpozott tk pirospaprika
- 1 tk darált erős paprika vagy ízlés szerint
Elkészítés
A paprikát megmosom, lecsepegtetem, addig a hagymát
megtisztítom, és apróra vágom.
A
paprikát kicsumázom, hosszában félbevágom, majd 1 cm-s szeletekre vagdosom.
Kinyitom a paradicsomot. Nagy átmérőjű
edénybe teszem az olajat és bekapcsolom a tűzhelyet. Minden hozzávalót a
pirospaprika kivételével, egyszerre teszek bele (de a hagymát előbb egy kicsit megfuttatom az olajon) a vagdosott paprikát,
a paradicsomot + a lét, sót és a cukrot.
Egyenletes hőn csendesen rotyog, hogy
a vizesség elpárologjon és zsírjára süljön. Mielőtt teljesen elkészülne,
meghintem a piros paprikával és egy picit rottyantom még.
Szoktam beletenni kolbászt, virslit vagy tojást ütök rá. De így natúr bármikor jöhet saját sütésű friss kenyérrel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése