2013. január 21., hétfő

Bolgár rizseshús

Az, hogy ez az étel mennyire jellegzetesen Bolgár nem tudom. Az biztos viszont, hogy amikor kinn jártam náluk ezt az ételt kerestem és szívesen megkóstoltam volna, de sajnos nem ismerték.


Hozzávaló
  • 70 dkg tarja
  • 1 doboz hámozott darabolt vagy egész paradicsom
  • 1,5 l tyúkhúsleves vagy 2 leveskockából
  • 35 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál Erős Pista elhagyható (helyette 1/4 tk bors)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál piros paprika 
  • 1 piros kápia paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 2 fej lila hagyma vagy fehér vöröshagyma
  • 3 ek olaj
Elkészítés

A megmosott, csont nélküli tarját 2 cm-s kockákra vágom és a forró olajon 10 percig pirítom, legalábbis addig amíg a hús sülni nem kezd. Félrehúzom, hozzáadom a pirospaprikát, sót, Erős Pistát, szétnyomott fokhagymát és az egész doboz paradicsomot, átkeverem és felöntöm a forró húslevessel. Visszateszem főni. Ez alatt megpucolom és feldarabolom a hagymát (negyedbe majd keresztben ismét félbe vágom), a paprikát kimagozva, félbe és szeletekre vágom. Fedő alatt erős tűzön kb. 35 perc alatt puhára főzöm a húst.  Amikor megfőtt beleöntöm a megmosott, lecsepegtetett rizst, felforralom, hozzáadom a hagymát és a kétszínű paprikát, majd fedő alatt alacsony hőfokon kevergetés nélkül készre párolom. Ez még kb 20-25 perc. Vagy addig, amíg puhára fő a rizs. Frissen az igazi!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése