2017. augusztus 22., kedd

Kovászos bagett


Alexa Cristi kovászkészítését követtem, némi változtatással. A 4. napon kellett az első adag kovász 3/4 részét kiöntenem. A megmaradó részt, utasítás szerint megetettem, és folytattam. Amit ki kellett volna öntenem, azt minden nap egy másik üvegbe öntöttem, mert nagyon sajnáltam volna a lefolyóba engedni, ezért a saját fejem után, naponta 2 ek. liszttel és 2 ek. vízzel megetettem. Majd a következő kiöntendőt is ráöntöttem,ismét megetettem. Az állaga szinte megegyezett az utasítás szerintivel. Ebből a majdnem 1 literre megnövekedett kovászból használtam fel ehhez a bagetthez.
Forráshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/01/kovasz-elete-1-resz.html



















































Hozzávaló

Előző este bekevertem

- A megmentett kovászból 20 dkg
- 10 dkg BL 80 -as liszt
- 10 dkg víz
Ezt konyhapulton hagytam reggelig kb.10-12 óra

Reggel a további anyagokat adtam a kovászhoz


- kovászolt kovász 40 dkg
- 50 dkg BL 55 -ös liszt
- 1 ek só
- 3 dl víz
- 1 ek burgonyapehely

Elkészítés
- A kovászt feloldottam a vízzel, hozzáöntöttem a pehelyjel és sóval elkevert lisztet és dagasztógéppel lazán összeállítottam.
- 10 perc pihentetés után jól kidagasztottam,gyönyörű egynemű, lágy tésztát kaptam.
- Duplájára kelesztettem letakart edényben, kb. 1 órát.
- Hajtogattam 2x 20 perces pihentetések után.
- Formáztam így
 https://www.youtube.com/watch?v=fdNRogR10nM
- Formában duplájára kelesztettem. Sütés előtt bemetszettem, vízzel lepermeteztem.
- Gőzös (tepsiben viz) 220 C -on, 30 percig sütöttem. A vizes tepsit 15 perc után kivettem és szép pirosra sütöttem a bagettet. Amikor megsült, rögtön lepermeteztem vízzel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése