Többször jártam
Görögországban, de a mostani kintlétem alatt sikerült pitatésztába
csomagolt gyroszt ennem. Eddig mindig csak a tányérost ettem. Teljesen
abban a hitben éltem idáig, hogy a középen felemelkedő zsebes tészta az
igazi amit ha a tetején levágnak meg lehet tölteni.Persze mert itthon
csak ezt lehet kapni és a gyors étkezdék is ilyenben adják Pedig ez nem a
görög, hanem az arab pita! A görög teljesen más, lágy, puha és nagyon
laktató.
Hozzávaló
- 45 dkg sima liszt
- 2 dl író lehet (savó, tej, víz)
- 1 dl víz
- 2 csapott tk só
- 2 csapott tk cukor
- 4 ek olaj
- 2,5 dkg friss élesztő reszelve a tésztába
Elkészítés
Az összes anyagot
olajozott kézzel bedagasztom. Nem lesz egy sima felületű (narancsbőrös
marad) tészta, de lágy, selymes tapintású ami könnyen kezelhető.
Bedagasztás után 8 egyenlő gombócra osztom és olajozott felületen
duplájára kelesztem, majd egyenként kb 22 cm átmérőjűre nyújtom és még
15 percet kelesztem, villával sűrűn megszurkálom és forró, olajjal
kikent serpenyőben pár perc alatt megsütöm. Nem szabad kiszárítani!
Egymásra teszem a lapokat és azonnal betakarom, hogy ne száradjon ki. Ha
nem fogy el akkor fagyasztható és használat előtt felolvasztva, száraz
serpenyőben fel kell melegíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése