Hozzávaló
Zsemle
- 2 dl langyos tej(1 dl tejet + 1 dl savót)használtam
- 2 evőkanál cukor (Xilitet használtam)
- 1 teáskanál só
- 40 g olaj vagy zsír
- 1 tojás
- 100 g joghurt
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő + 1 tojás a kenésre
Fasírt
- 50 dkg marhahús (lehet még marha-sertés vegyesen)
- 1/4 kiskanál bors
- só ízlés szerint
- 2 g fokhagyma
- közepes hagyma
- 4 ek főzőtejszín
- csipet szódabikarbóna
Elkészítés
Zsemle elkészítése
Az összes anyagot a kenyérsütő gépembe pakolom és bedagasztatom a tésztát. Ha kész átteszem a gyors kelesztő tálba és duplájára kelesztem. Amikor megkelt lisztezett felületen 9 egyenlő részre vágom, majd gömbölyítem, megformázom a zsemléket és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem egymástól távolabb, ahol ismét duplájára kelesztem. Lekenem felvert tojással, megszóróm szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 C°-on 20 percig vagy pirulásig sütöm. Erről most lemaradt a mag.
Fasírt elkészítése
A készítés előtti napon az anyagokat húsdarálón nagyon apróra ledarálom, akár kétszer is. Szinte pépes husi kell, hogy legyen. Majd összekeverem, és a hűtőben lefedve hagyom összeérni az ízeket.
2. Közvetlen felhasználás előtt teszek hozzá csipet szódabikarbónát. Jól összegyúrom a masszát. Kiadagolom, ellapogatom majd grillen, ennek hiányában minimális olajon sütöm úgy, hogy a közepét lapáttal nyomogatom, hogy szép lapos pogi maradjon. Pár perc az egész sütési művelet.
2. Közvetlen felhasználás előtt teszek hozzá csipet szódabikarbónát. Jól összegyúrom a masszát. Kiadagolom, ellapogatom majd grillen, ennek hiányában minimális olajon sütöm úgy, hogy a közepét lapáttal nyomogatom, hogy szép lapos pogi maradjon. Pár perc az egész sütési művelet.
A tuningolás mindenkinek a saját fantáziájára, ízlésére van bízva! Mehet bele:
• saláta
• karikára szeletelt hagyma
• karikára szeletelt paradicsom
• karikára szeletelt uborka – vagy csemege uborka – vagy csalamádé
• majonéz – mustár – ketchup
• lapsajt füstölt is lehet
• saláta
• karikára szeletelt hagyma
• karikára szeletelt paradicsom
• karikára szeletelt uborka – vagy csemege uborka – vagy csalamádé
• majonéz – mustár – ketchup
• lapsajt füstölt is lehet
Forrás:innen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése