2012. augusztus 27., hétfő

Hamburgerzsemle

Hozzávaló
Zsemle 
  • 2 dl langyos tej(1 dl tejet + 1 dl savót)használtam 
  • 2 evőkanál cukor (Xilitet használtam)
  • 1 teáskanál  
  • 40 g olaj vagy zsír 
  • 1 tojás 
  • 100 g joghurt 
  • 60 dkg liszt 
  • 2 dkg élesztő + 1 tojás a kenésre
Fasírt 
  • 50 dkg marhahús (lehet még marha-sertés vegyesen)
  • 1/4  kiskanál bors 
  •   ízlés szerint 
  • 2 g fokhagyma 
  • közepes hagyma
  • 4 ek főzőtejszín
  • csipet szódabikarbóna
Elkészítés 
Zsemle elkészítése
Az összes anyagot a kenyérsütő gépembe pakolom és bedagasztatom a tésztát.  Ha kész átteszem a gyors kelesztő tálba és duplájára kelesztem. Amikor megkelt lisztezett felületen 9 egyenlő részre vágom, majd gömbölyítem, megformázom a zsemléket és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem egymástól távolabb, ahol ismét duplájára kelesztem. Lekenem felvert tojással, megszóróm szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 C°-on 20 percig vagy pirulásig sütöm. Erről most lemaradt a mag.
Fasírt elkészítése 
A készítés előtti napon az anyagokat húsdarálón nagyon apróra ledarálom, akár kétszer is. Szinte pépes husi kell, hogy legyen. Majd összekeverem, és a hűtőben lefedve hagyom összeérni az ízeket.
2. Közvetlen felhasználás előtt teszek hozzá csipet szódabikarbónát. Jól összegyúrom a masszát. Kiadagolom, ellapogatom majd grillen, ennek hiányában minimális olajon sütöm úgy, hogy a közepét lapáttal nyomogatom, hogy szép lapos pogi maradjon. Pár perc az egész sütési művelet.
A tuningolás mindenkinek a saját fantáziájára, ízlésére van bízva! Mehet bele:
saláta
karikára szeletelt hagyma
karikára szeletelt paradicsom
karikára szeletelt uborkavagy csemege uborkavagy csalamádé
majonézmustár – ketchup
lapsajt füstölt is lehet
Forrás:innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése