Hozzávaló
- 70 dkg BL 80 liszt
- 4,4 dl langyos víz (nem meleg)
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kiskanál cukor lehet akár (barna, Xillit, maláta, méz)
- 2 ek olaj
- 2 ek burgonyapehely
- 1 ek ecet 10% -s
- 2 kiskanál só
Elkészítés 2 lépcsőben
1. A gyors kovász elkészítése sütés előtti este.
- 20 dkg BL 80 liszt
- 2,4 dl langyos víz
- 1 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
Az anyagokat simán összekeverem és a konyhapulton hagyom kb 2 órát, lehet több is, majd lefedve a hűtőbe teszem éjszakára.
2. Végleges tészta
- az összes kovász
- 2 dl langyos víz
- 2 ek olaj
- 1 ek ecet 10 %-s
- 2 ek burgonyapehely
- 2 kiskanál só
- 50 dkg liszt
A tésztához szükséges anyagokat a dagasztóba teszem, és jól
bedagasztatom. Kézzel is dagasztható természetesen kb 20 perc. Átteszem
keleszteni,és 20 perc kelés után átgyúrom, mert ez
jót tesz a tésztának. Ismét kelesztem a duplájára.
Majd átgyúrom és megformázom, kukoricaliszttel megszórt szakajtóban (bármiben lehet) varrattal felfelé duplájára kelesztem.
Sütőpapírral
borított vékony deszka (lehet a gyerekek rajztáblája) segítségével
teszem át a kenyeret a tepsire. A forró tepsire könnyebben húzom át így a
kenyeret a papírral együtt. A kenyér tetejét több helyen bemetszem.
A sütőt
előmelegítettem két tepsivel 230 C° -a. Az alsó tepsibe öntöm a
gőzösítéshez szükséges 2-3 dl vizet. Ebben a forró sütőben 30 percig
sütöm a kenyeret, majd eltávolítom a tepsit és ennek a helyére teszem a
kenyeres tepsit, így sütöm még 30 percet de legalább is addig amíg szép
sült színe nem lesz. Beszélget a kenyér amikor deszkán vízzel
lelocsolva hagyom kihűlni.
1 kg-s a kenyér,
valami csodás ízzel. Másnap is olyan nagyon friss, mint a sütése
napján. Azt hiszem ez a könnyen készíthető kenyér sláger lesz a családom
körében.
Nagyon finom a kenyer, koszonom a receptet :)
VálaszTörlésMost mar nincs gondom a kovasszal meg az ilyesmivel, sokkal konnyebb a te recepted.