Hozzávalók
- 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
- 20 dkg elő tészta (lejjebb megtalálható)
- 2 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
- 1,3 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
- 4 dkg búzakorpa
- 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
Elkészítés
- 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
- 20 dkg elő tészta (alább leírva)
- 2 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
Ezeket
az anyagokat a kenyérsütőbe rakom, és jól összekevertetem (kb 10 p).
Elvégezhető kézzel, fakanál segítségével is, nokedli sűrűségűnek kell
lennie. A kikapcsolt gépben hagyom és többszörösére futtatom ez (kb 2
ó). Ez után mérek a gépbe még további anyagokat:
- 1,3 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
- 4 dkg búzakorpa
- 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
Beindítom a kenyérsütő dagasztás programját és 20 perc alatt készre dagasztom a tésztát.Egy nagyon kellemes tapintású se kemény se puha tésztát kell kapni. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és jól átgyúrom a tésztát úgy, hogy közben egy vastag hurkát készítek belőle, melyet darabolok 12 egyenlő részre (kb 92- 95 gr /db).
Gömbölyítem mindegyiket és sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe teszem, egymástól egy kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. Letakarva hagyom 1 órát kelni, vagy amíg a zsemle nagyságot el nem éri (nem a felfújt zsemle nagyságát kell elérnie!). A sütőt előmelegítem 230 C°-ra, a tepsi tetejét bespriccelem bőven vízzel és fedetten sütöm a zsömiket 30-35 percig és fedetlenül további 10 percet, vagy míg a kellő színt el nem éri. Ha összenőttek, akkor óvatosan még melegen elválasztom egymástól és rácson hagyom véglegesen kihűlni. Ha kihűlt fagyasztható és 1 hétig tárolható.
Elő tészta: a leírt adag többszöri sütésre elegendő mennyiség. Én fagyasztani szoktam, alacsonyabb kerek gyümölcsös joghurt dobozba, aminek teteje van, általában 20-25 dkg – s kiszerelésben. Amikor szeretnék sütni, előtte kiveszem, és a konyhában hagyom felolvadni. Forrás Limara
Hozzávaló
- 60 dkg liszt sima
- 4 dl víz
- 1 ek olaj
- 1 tk só
- 1,5 tk cukor
- 1 dkg élesztő
Elkészítése az elő tésztának.
Dagasztóba teszem az összes anyagot és bedagasztom addig, míg egybeálló tésztát kapok. A konyhába hagyom
jól megkelni, majd frissen tartó fóliával jól lefedem, és ahűtőbe teszem. Másnap kiveszem és a dagasztóval addig forgatom, míg egybeáll a tészta, mérve 20 – 25 dkg-s adagokban fagyasztom.
Gyönyörűek a zsemléid Hajdula! :)
VálaszTörlés