Nagyon szerettem volna Mekis vagy a Burger King-s hamburgerzsemléhez hasonlót készíteni. Szeretjük ezeket az édeskés, puha, lágy zsemléket de a benne lévő adalékoktól mentesen akartam ilyent gyártani. Soha nem találjuk meg pontosan azt az ízt, de a fiaim azt mondták, hogy ez nagyon hasonlít hozzá és igazán finomra sikerült.
Hozzávaló
- 50 dkg BL 55 liszt
- 1 ek sikér
- 310 ml tej
- 1 dkg élesztő
- 3 ek kókuszzsír (lehet 5 dkg lágy margarin)
- 2 csapott ek Xillit (lehet kristálycukor)
- 1 ek méz
- 1 tk só
- 1 ek burgonypehely
- tej a teteje kenéséhez
- szezámmag
Elkészítés
A dagasztóba teszem felsorolás szerint a tejet, cukrot, mézet, élesztőt, kókuszolajat, lisztet, sikért, burgonyapelyhet és a sót. Elindítom a dagasztást. Végeztével kelesztő tálba teszem a tésztát és 2 órát letakarva langyos helyen duplájára kelesztem, de ez alatt az idő alatt 1x-2x átgyúrom. A megkelt tésztából 10 db kb 90-93 dkg - s gombócokat formálok. Papírozott tepsire teszem/elosztom és a tenyeremmel minden gombócra nyomást gyakorlok azaz egy kicsit kilapítom. Letakarva további 60 percet kelesztem, de időközben 180-200 C°-ra előmelegítem és gőzösítem a sütőt. A zsömiket tejjel lekenem és szezámmal megszórom.20-30 perc alatt szép pirosra sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése