Hozzávaló
Indító kovász
- 10 dkg aktív rozskovász (készítése itt)
- 3 dl langyos víz
- 20 dkg BL 55 liszt
Másnap reggel összeállítom a következő anyagokból a kenyértésztát.
- az összes kovász (50 dkg)
- 40 dkg BL 55 liszt
- 20 dkg rétesliszt
- 2 tk só
- 1.5 - 2 dl víz
Elkészítés
A végleges tészta hozzávalóit kenyérdagasztóba teszem és 20 percig dagasztatom. Átteszem kelesztő tálba és az alábbi műveleteket végzem el a tésztával, 20 perc múlva.
- Átgyúrom olajozott felületen, majd 20 perc pihi lefedve
- Átgyúrom olajozott felületen, majd 20 perc pihi lefedve
- Átgyúrom lisztezett felületen, majd 20 perc pihi lefedve
- Hajtogatom a tésztát lentről-fel, fentről - le, jobbról-balra, balról jobbra, majd 30 perc pihi, lefedve
- Hajtogatom a tésztát lentről-fel, fentről - le, jobbról-balra, balról jobbra, majd 30 perc pihi, lefedve
- Gyengéden átgyúrom a tésztát és 1 órát lefedve kelesztem
- Megformázom a tésztát és kukorica liszttel bőven megszórt szakajtóba teszem, hajtással lefelé. Letakarva 2,5 - 3 órát kelesztem.
- A sütőt 230 °C -a felfűtöm és a papírral bélelt fedeles jénaiba fordítom a tésztát, felületét több helyen bevágom, vízzel jól lespriccelem a kenyeret és a jénai tetejét belülről. Beteszem a sütőbe és 1 órát fedő alatt és még fedő nélkül 10 percet, de legalább is addig, amíg szép ropogós pirosra meg nem sül.
- Rácsra teszem hűlni. Tetejét vízzel lelocsolom. Szépen beszélget a kenyér. És csodálatos illatot áraszt.
1 óra kelesztés után |
2,5 - 3 órát kell kelnie |
A végeredmény megszegve |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése