Nagyon sok kovászom lett az etetés során, ezért úgy döntöttem ne kelljen kiönteni, kiszárítom és üvegben hosszú ideig tárolhatom. Így nem kell aggódnom, hogy bedöglik a kovász vagy, hogy nincs kovász pedig ilyen kenyeret szeretnék sütni. Ezzel a módszerrel még nem sütöttem kenyeret. A kovászkészítés itt található.Ez a kovász lett kiszárítva és kávédarálón porrá darálva. Zárt üvegben a szekrénybe teszem és bármikor aktiválhatom.
Hozzávaló
1. nap a kovász felélesztése
- Szárított, etetett kovászporomból 1 ek
- 1 dl víz
- 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- borsónyi élesztő
2. nap a kovász indítása (aktívvá tétele)
- az összes fenti kovász
- 18 dkg BL55 sima liszt
- 1,5 dl víz
- 1 tk cukor
Összekeverem az anyagokat és zárható edényben a pulton hagyom addig, amíg buborékolni kezd, majd a hűtőbe teszem másnapig a felhasználásig.
3. nap a sütés napja ekkor a kenyér végleges összetevőit mérem ki.
- a 2. napi kovászból kimérek 40 dk-t a többi vissza a hűtőbe
- 1 kg BL80 kenyérliszt
- 2,4 dkg Himalája só (ha lehet ne legyen jódozott)
- 6 dl víz
Bedagasztja a gép |
30 percenként jól átgyúrom |
Konyharuha és fólia alatt kel |
Hólyagokat fújogat |
Minden órában 1x hajtogatom |
Fentről-le és lentről -fel, majd jobbról balra.
Tehát 3x hajtogatom.
Megformázom és kelesztem |
Megformázom, kukoricaliszttel bőven behintett kelesztőbe teszem és a duplájára kelesztem.
2 óra múlva így néz ki. Mehet a sütőbe
Ebben a wokban sült meg a kenyér. A sütőt felfűtöm 260C°-a a wokkal együtt. A sütő aljára helyezett edényben lévő vízzel folyamatosan gőzösítem a sütőt.Közvetlenül sütés előtt papírt teszek a wokba és óvatosan átborítom a kelesztőből a tésztát. Egy vágást ejtek a tetején és mehet a forró sütőbe.Fedetlenül ezen a hőfokon sütöm 10 percet, majd 200C°-on 1 órát. A vizet eltávolítom és még 30 percet ezen a hőmérsékleten tovább sütöm.
Lepermetezem vízzel. Rácson hagyom minimum1 órát hűlni. Nagyon hangosan beszélgetett a kenyér és közben csodálatos kenyér illatot árasztott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése