2012. november 23., péntek

Gulyásleves


Hozzávaló
  • 50 dkg marhalábszár vagy sertés csülök 
  • 2 db női ökölnyi lilahagyma 
  • 1 db paprika, ha lehet, akkor piros 
  • 3 ek olaj 
  • 1 dl paradicsomlé 
  • 1 dl vörösbor 
  • 1 ek őrölt pirospaprika 
  • 1 tk erős paprika
  • csipet őrölt bors 
  • 1 tk őrölt kömény 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 db húsleves kockából készített 1,5 - 2 liter (vagy csak víz).
  • 1/2 kg burgonya 
  • 2 db dundi sárgarépa 
  • 1 db fehérrépa 
  • csipetke házi vagy bolti
  • só ízlés szerint 
Elkészítés
A hártyás és inas részektől megtisztítom a húst, megmosom, és kicsikére feldarabolom. (A gépet teteje nélkül használom a hús pirításához).  A lila hagymát és a paprikát nagyon apróra vágom, majd a felhevített olajon mindkettőt egyszerre dinsztelem. Hozzáadom a húst, pirítom egy kicsit, majd kavarok egyet rajta, rászórom a pirospaprikát, a paradicsomlét a bort a húslé 1/3 részét a lazán összenyomott fokhagymát, a borsot, erős paprikát, köményt, és az ízlésünknek megfelelő sót. Lezárom a készüléket ügyelve, hogy a szelep zárt állapotban legyen. Félpuhára főzöm a SOLE/ LEVES programmal. Kinyitom a fedelet a gőz kiengedése után és beleteszem az 1 cm- re kockázott sárga és fehérrépákat az ugyanekkorára darabolt burgonyát, és a szabadon választott programmal beállítok 15 percet, zárt állapotba teszem a szelepet. A lejáratkor leveszem a fedelet és a  házi csipetkét, amit frissen készítek beleteszem és fedő nélkül készre főzöm a levest. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése