2013. március 15., péntek

Kakaós kalács

Hozzávaló
  • 60 dkg sima liszt
  • 15 dkg Xillit (cukor)
  • 1 van. cukor
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl joghurt - savó- kefír
  • 30 ml tej
  • 2 db egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 2 ek kakaópor pici vízzel hígítva
  • lekenéshez 1 tojás sárgája pi vízzel hígítva
Elkészítés

A kakaó és a tojássárgája kivételével az összes anyagot a dagasztóba teszem a felfuttatott élesztővel együtt. Bedagasztás után a tésztát kétfelé veszem az egyiket visszateszem a dagasztóba a kakaót beleöntöm és jól bedagasztom. A kakaós és a sima tésztát is letakarva 1 órát langyos helyen duplájára kelesztem. Kelés után nem gyúrom át, hanem egyszerűen mindkét gombócot ismét elfelezem. Így van 2 kakaós és 2 sima gombócom. 1 kakaós és egy sima gombócot egymásra teszem és enyhén lisztezett felületen együtt kinyújtom (20x45cm) és mint a beiglit feltekerem. A másik tésztával is így járok el, majd a két rudat lágyan nem húzva összetekerem, körré formázom végét összeillesztem. Papírozott tepsire teszem, itt 25 perc kelesztés után bevágom és még kb 30 percet duplájára kelesztem. Előmelegítem a sütőt 180 C° -a, a kalácsot lekenem a tojás sárgájával és 40- 45 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha nagyon pirulna és sok idő van még hátra akkor a hőt mérsékelni kell 160 C°-ra.

Forrás itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése