Blundel tészta avagy (élesztős - vajas - hajtogatott leveles tészta)
Ennek a gyönyörű és rendkívül finom tésztának a feléből kakaós csigát és a másik feléből pedig túrós batyut készítettem.A recept Farkas Vilmostól származik, a tészta elkészítéséről a videó itt található.
Hozzávaló
- 1000 g liszt
- 500 g vaj
- 500 ml langyos tej
- 100 g cukor
- 50 g élesztő
- 10 g só
- 2 db tojás sárgája
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés
Az 50dkg vajat, és 20 dkg
lisztet, begyúrtam, éppen csak
annyira dolgoztam el, hogy sima lett a vaj a liszttel. Ebből a begyúrt vajból, 4 dkg visszatettem a dagasztóba. A többi
vajalapból négyzetet formáztam sütőpapír segítségével és betettem a fagyasztóba egy kicsit pihenni/megkeményíteni. A gépben lévő vajra ráöntöttem a lisztet, az élesztőt amit feloldottam a tejben,a cukorral, a tojássárgákat és a
vaníliát, sót és sima tésztává gyúrta a gép. 20 percet pihentettem letakarva. A tészta közepét kissé vastagabbra hagyva, négy irányban pedig kinyújtottam a tésztát, mint egy kis virágot. A középre tettem a megdermedt
vajalapot, és ráhajtogattam a tésztát. Kinyújtottam a tésztát majd „szimplán” behajtottam. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti
irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két
oldalról hajtsuk egymásra. Az így kapott három réteget forgassuk el 90
fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” hajtogattam, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő
részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer
hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20
percig pihentessük. A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy
szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és
újabb 20 percet pihentessük.
Kakaós csiga készítése a fele tésztából.
A behajtogatott tésztát kinyújtottam 1 cm vastagra. Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a felületét bőségesen kakaópórral úgy, hogy a tészta ne látszódjon ki, majd erre annyi porcukrot szórtam, hogy a kakaó se látszódjon ki.és a felületét is spriccelem olvasztott vajjal. Feltekertem a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágtam jó ujjnyi vastag szeleteket és papíros tepsire tettem. 35 percig kelesztettem, 210 C-fokos gőzős sütőben 10-15 percig, de legalábbis a szép barna szín eléréséig sütöm.
A behajtogatott tésztát kinyújtottam 1 cm vastagra. Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a felületét bőségesen kakaópórral úgy, hogy a tészta ne látszódjon ki, majd erre annyi porcukrot szórtam, hogy a kakaó se látszódjon ki.és a felületét is spriccelem olvasztott vajjal. Feltekertem a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágtam jó ujjnyi vastag szeleteket és papíros tepsire tettem. 35 percig kelesztettem, 210 C-fokos gőzős sütőben 10-15 percig, de legalábbis a szép barna szín eléréséig sütöm.
Túrós táska készítése a tészta másik feléből
Túrótöltelék
25 dkg túró
3 ek Xillit (cukor ízlés szerint)
3 ek búzadara (attól függően mennyire nedves a túró)
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.
Túrótöltelék
25 dkg túró
3 ek Xillit (cukor ízlés szerint)
3 ek búzadara (attól függően mennyire nedves a túró)
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.
A behajtogatott tésztát kinyújtottam 1 cm vastagra, ésfelvágtam 10*10 cm es
négyzetekre. Vízzel megkentem a felületét. Közepére tettem a túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát behajtottam középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről.
Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát. Papíros tepsire tettem és 35 percet kelesztettem,
majd 210 C-fokos, gőzős sütőben 10-15 percig sütöttem.
Ma kipróbálom.....
VálaszTörlés