Vettem egy nagy darab édesburgonyát, aminek a felét megsütöttem köretnek. Sajnos nekem ez nem igazán ízlett. A maradék nyers batátával kellett kezdenem valamit, ezért keresgélni kezdtem. A Mindmegette oldalon találtam rá az alapreceptre amit teljesen átvariáltam.
|
Darált Xilittel szórom meg a tetejét |
|
Gyönyörű a belseje is |
Hozzávaló
- 20 dkg tönköly fehér liszt
- 17 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 6-8 ek alakor liszt
- 20 dkg főtt passzírozott édesburgonya (batáta)
- 5 dkg Xilit
- 14 dkg natúr joghurt
- csipet só
- 1 db egész tojás
- 1 citrom héja
- 1 tk vaníliaaroma
- 4,5 dkg kókuszolaj vagy napraforgó olaj
- 1,5 dkg élesztő
Elkészítés
Az alakor liszt és az olaj kivételével dagasztóba tettem a hozzávalókat, (az élesztőt csak belemorzsoltam) folyamatos dagasztás mellett belecsorgattam az olajat, majd a 6 kanál alakor lisztet is beletettem, amivel tovább dagasztotta a gép. Ha szükséges akkor kell a további alakor liszt hozzáadása. Letakarva 1 órát kelesztettem (nem tettem langyos helyre, mert nem akartam gyorsítani a teljes kiőrlésű liszt kelesztését), még egyszer átdagasztottam a géppel és ismét letakarva 1 órát kelesztettem. Nagyon szépen megnőtt a tészta.
|
Duplájára kelt |
Bőven lisztezett felületre borítottam, a tetejét csak annyira liszteztem meg, hogy a sodrófa ne ragadjon bele, és lágy/laza mozdulattal bő ujjnyi vastagra lapítottam a tésztát. Kiszaggattam a közepükbe fakanál nyelével lyukat nyomtam. Felforrósított olajban (egy tésztadarabbal lehet ellenőrizni) úgy sütöm ki, hogy ami a deszkán alul volt (lisztezett) kerül az olajban felülre. Sütése mindkét oldalnak kb 3-4 perc, de vigyázni kell nehogy nagyon megégjen és sületlen maradjon. Azt, hogy átsült -e fogpiszkálót szúrok bele és ha nem ragad akkor kész.Darált Xilittel szórom meg a tetejét és cukormentes lekvárral kínálom.
|
Az alja kerül felülre először |
Nagyon tetszik ez a recepted! Én is keresem az édesburgonyás recepteket, alkalomadtán ezt kipróbálom!
VálaszTörlés