Hozzávaló
- 1 kg sima lisztből elvettem 4 evőkanállal, helyette burgonyapehely került
- 4 dkg élesztő
- 0,5 l Kaukázusi kefír
- 4 ek burgonyapehely
- 1 bővebben mért ek só
- 3 db tojás
- tej szükség szerint
- olaj a sütéshez
- tejföl
- sajt
- fokhagyma ( 4-5 gerezdet présen árnyomok és 0,5 dl vízbe teszem) ezzel lehet lekenni a lángost.
Liszt, só,
burgonyapehely,morzsolt élesztő ezeket egy kanál segítségével
elegyítettem. A kefirben elkevertem a 3 tojást amit hozzáöntöttem a
liszthez. Annyi tejet adtam hozzá (2 dl de ez lisztfüggő), hogy sűrű
nokedli keménységű tésztám legyen. Inkább keményebb mint lágyabb legyen a
tészta! Kézi dagasztóval sima tésztává dolgoztam és lefedve hűtőbe
tettem. Csak annyit sütök ki belőle amennyit éppen megeszünk, mert 2-4
napig eláll a tészta, így mindig friss lángosunk van. Olajos
merőkanállal merem ki a tésztát (így közel egyformák a darabok és a
kezem nem lesz tiszta tészta) amit lisztezett tálcára, deszkára teszek,
egy kicsit megformázom. Folyamatosan sütöm úgy, hogy olajos kézzel
formázom, nyújtom a levegőben a tésztát, amit forró olajba teszek.
Mindkét oldalát pirosodásig sütöm vigyázva, hogy a belseje ne maradjon
nyers!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése