- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek kristálycukor (Xilittel is lehet)
- késhegynyi sütőpor
- Arra figyelni kell, hogy a liszt és a cukor azonos súlyú legyen hiába mérjük kanállal.
A töltelékhez
- 50 dkg tehéntúró
- 4 dl tejszín
- 1 citrom héja és leve
- 20 dkg porcukor (darált Xilittel is lehet)
- 1 zacskó zselatinpor
- 1 habfixáló (el is maradhat)
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítem 180C° -a. A 26 cm-s sütőformát kibélelem
papírral amit kivajazok (könnyebben lejön így a tésztáról). A sütőforma
oldalát viszont nem kenem ki mert nem emelkedik fel a piskóta akkor.
2. Először a piskótát készítem el. Szétválasztom a tojásokat. Kimérem a
hozzávalókat a liszthez hozzáteszem a sütőport. Nagyon kemény habbá
verem a fehérjét 3 csepp citrommal. Apránként öntöm hozzá a cukrot
amivel folyamatosan keverem még. A tojássárgákat egyesével adagolom a
habhoz és ezekkel is tovább verem még alacsonyabb fordulaton már. Majd a
sütőporos lisztet óvatosan, lágy félkörös mozdulatokkal kézi habverővel
vagy lukacsos fakanállal keverem bele a habba. (Nem verem az edény
széléhez a kanalat, hogy ne essen össze a tészta). Ezt az anyagot rögtön
a bélelt formába öntöm és a sütő középső szintjére teszem. A sütő
ajtaját kitámasztom a sütés alatt egy ici-picit, (hurkapálcikával), hogy
a piskóta gőzmentes sütőben sülhessen 30-35 percig. Ha nagyon pirulna a
teteje a hőmérsékletet csökkenteni kell 150 C°-ig. Csak akkor vágható
fel a piskóta ha teljesen kihűlt! Előtte veszem le a papírt az aljáról.
Töltelék elkészítése
A túrót áttöröm, hozzáteszem a citrom levét a héját a cukrot a
zselatint, jól kikeverem. A lehűtött tejszínt keményre felverem és egy
habfixálót keverek bele. Ezt a tejszínt lazán de jól elvegyítem a
túróban. A kétfelé vágott piskóta alsó lapjára kenem a tölteléket és a
másik lappal fedem be. Hűtőbe teszem, hogy jól megdermedjen a töltelék.
Porcukorral szórom a tetejét és úgy tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése