2012. augusztus 27., hétfő

Sonkás kenyér

Húsvét után a megmaradt főtt sonka hasznosítására ajánlom. Nagyon különleges, finom kenyér lesz. Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.
Hozzávaló
- 80 dkg finomliszt,
- 3 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj,
- 4 dkg cukor,
- 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka,
- 3-4 dl tej,
- kevés só
Elkészítés 
A sonka kivételével mindent a kenyérsütőbe pakolok és elindítom a dagasztást.
Egy könnyen gyúrható tésztát dagasztatok. Fokozatosan adom hozzá a ledarált sonkát és tovább dagasztom, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formálom, kelesztő tálba letakarva  kb. 60 percig duplájára kelesztem. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrom, két részre osztom, hosszúkásra formázom, 20-30 percig pihenni hagyom. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenem, és előmelegített, gőzös sütőbe téve 190 - 200 C°-n megsütöm. A tetejét időnként bepermetezem még vízzel. A sütés ideje 60 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése