Hozzávalók
Elő kovász (sütés előtti este bekeverve)
Elő kovász (sütés előtti este bekeverve)
- 1 dkg élesztő
- 20 dkg világos rozsliszt
- 140 ml víz
- az összes kovász
- 60 dkg sima liszt
- 400- 450 ml joghurt vagy író vagy savó vagy kaukázusi kefir
- 2 ek. burgonya pehely (el is maradhat)
- 2 teáskanál só
- 1 dkg élesztő
- csipet cukor
Elkészítés
1. A kovászhoz való anyagokat a sütés előtti napon bedagasztom. Letakarva egyenletes hőmérsékleten hagyom a másnapi sütésig. Másnapra lágy/folyós és savanykás illatú lesz.
2. Másnap a kovászra rámérem a kenyérhez szükséges összes hozzávalót és jó alaposan bedagasztom a tésztát. 30 perc pihentetés után a tésztát átgyúrom, majd kelesztő tálban addig kelesztem, míg a duplájára nő.
2. Másnap a kovászra rámérem a kenyérhez szükséges összes hozzávalót és jó alaposan bedagasztom a tésztát. 30 perc pihentetés után a tésztát átgyúrom, majd kelesztő tálban addig kelesztem, míg a duplájára nő.
3. Átgyúrom, megformázom oválisra a tésztát, és egy ovális magas falu jénaiban (jobb híján), amibe egy konyharuhát tettem, beliszteztem (kukoricalisztet használtam, ettől ropogósabb a kenyér) és a tésztát a varratos résszel felfelé beletettem, ruhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
4. A sütőbe 2 tepsit teszek a sütőt 250 C° -a felfűtöm.(az egyikbe a tésztát csúsztatom majd a másikba egy bögre hideg vizet öntök akkor, amikor a kenyeret betolom a sütőbe)
5. A tésztát óvatosan kiborítom egy sütőpapírra, ami alatt egy iskolai
rajztábla van (így könnyebb áthúzni papírral a forró tepsire) és a tetejét 4-5 mm
mélyen bemetszem három helyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése