2012. november 17., szombat

Szezámos bagett


Hozzávaló

Elő tészta (kovász). Sütés előtt 1-2 nappal kell elkészíteni és a konyhapulton lefedve érlelni.
  • 2,5 dl
  • 25 dkg BL 80 liszt
  • 2 kanál korpa (búza, zab)
  • 1,2 kk só
  • 1,5 dkg élesztő
A tészta végleges összetevői
  • a fenti kovász
  • 5,1 dl víz
  • 5 kk csapott só
  • 2 ek porcukor
  • 1 kg BL 55 liszt
  • 5 ek olaj
  • 4 dkg élesztő
Elkészítés

A tészta végleges összetevőit a dagasztóban bedagasztom. Átteszem kelesztőbe és duplájára növesztem. Enyhén lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztom, bagettnek megformázom, vízzel lepermetezem és szezámmagban jó alaposan megforgatom. Papírral bélelt tepsire átteszem, a papírt a bagettek között felhúzom egy kicsit, hogy ne érjenek egymáshoz és fóliával lefedve (így izzad a tészta és nagyra nő nem szárad) jól megkelesztem (kb 1/2 óra). Ez alatt felfűtöm a sütőt 200 C°-a. A tepsi tetejét jól besriccelem vízzel, ráborítom az aljára és tolom is be a sütőbe 30 - 40 percre. 20 perc után leveszem a tetejét és szép piros ropogósra sütöm. Atkáriné Terike tuti kenyérreceptjéből készítettem.

Gyönyörűen megkelt
Bagettnek megformázva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése