Hozzávaló
A mártáshoz
• 1 kg sárgarépa
• 3 szál fehérrépa
• 1 fej zeller
• 1 fej karalábé (el is maradhat)
• 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
• 2 db babérlevél
• 2 ek. mustár
• 3 dl tejföl
• 2 ek liszt
• 3 ek olaj
• pici folyékony édesítőszer vagy cukor
• só és őrölt bors
• 1 kg sárgarépa
• 3 szál fehérrépa
• 1 fej zeller
• 1 fej karalábé (el is maradhat)
• 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
• 2 db babérlevél
• 2 ek. mustár
• 3 dl tejföl
• 2 ek liszt
• 3 ek olaj
• pici folyékony édesítőszer vagy cukor
• só és őrölt bors
A zsemlegombóchoz
• 4 db zsemle vagy kenyér
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 bő csokor petrezselyem
• 3 dkg margarin
• 3 db tojás
• 2 dl tej
• 20 dkg liszt fele lehet Graham – liszt
• só és bors
Tarja vagy ki milyen húst szeret 60 dkg
Elkészítés
Mártás:
A zöldségeket feldarabolom nem nagyon finomra. Kuktába teszem, hozzáadom a babérlevelet, a sót, a borsot és a húst is, ha főtt hússal szeretnénk enni. Ilyenkor a húst vastagabb szeletekre szoktam vágni (tarja), és ezt teszem először a kuktába majd a habot leszedem róla, csak az után zöldségelem be. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Lezárom és sípolástól számítva 30 percig főzöm. Természetesen leellenőrzöm, hogy megfőtt – e, mielőtt összetúrmixolom a mustárral a tejföllel együtt. A babérlevelet kidobom belőle. Egy edényben a lisztet zsemleszínűre pirítom, ráöntöm az összeturmixolt zöldséget, ha kell a főzőlével higítom. (A lé ha megmarad lefagyasztható). Beleteszem az édesítőt vagy a cukrot és ha kell tovább ízesítem.
Zsemlegombóc:
A zsemléket apró kockára vágom és a sütőben nagy lángon megpirítom. A hagymát és a petrezselymet a margarinon 2-3 percig párolom, majd a zsemlekockákkal összekeverem. A tojást a tejjel jól kikeverem, majd a lisztet beleszórom, ízesítem sóval, borssal. Végül a zsemlekockákat is belekeverem. Vagy gombócokként főzöm ki, vagy margarinozott konyharuhába teszem jól elkötözve, és lassú forrású (gyöngyöző) enyhén sós vízben 20 percig főzöm, majd szeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése