2013. január 21., hétfő

Gulyásleves

Ezt a levest az osztrákoknál ettem először, meglepetésemre talán a legfinomabb gulyásleves volt, amit valaha ettem. Sokáig kísérleteztem, míg sikerült azt az ízt eltalálnom családom teljes megelégedettségére. Ennek a levesnek a leve is sűrű, nem átlátszó.




Hozzávaló
  • 60 dkg marhalábszár vagy sertés csülök 
  • 2 db női ökölnyi lilahagyma 
  • 1 db paprika, ha lehet, akkor piros 
  • 3 ek olaj 
  • 1 dl paradicsomlé 
  • 1 dl vörösbor 
  • 1 ek őrölt pirospaprika 
  • 1 tk erős paprika
  • csipet őrölt bors 
  • 1 tk őrölt kömény 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 db húsleves kockából készített 1,5 - 2  liter (vagy csak víz).
  • 1/2 kg burgonya 
  • 2 db dundi sárgarépa 
  • 1 db fehérrépa 
  • csipetke házi vagy bolti
  • só ízlés szerint
Elkészítés
A hártyás és inas részektől megtisztítom a marhahúst, megmosom, és kicsikére feldarabolom. A lilahagymát és a paprikát nagyon apróra vágom, majd a felhevített olajon mindkettőt egyszerre dinsztelem. Hozzáadom a húst, pirítom egy kicsit, majd kavarok egyet rajta, rászórom a pirospaprikát, a paradicsomlét a bort a húslé 1/3 részét a lazán összenyomott fokhagymát, a borsot, erős paprikát, köményt, és az ízlésünknek megfelelő sót. Félpuhára főzöm, majd beleteszem az 1 cm- re kockázott sárga és fehérrépákat az ugyanekkorára darabolt burgonyát és a bolti csipetkét, felöntöm a többi lével, és készre főzöm. A házi csipetkét, amit frissen készítek azt a befejezés előtt 10 perccel teszem a levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése