2013. január 21., hétfő

Húsgombócleves anyukámtól


Hozzávaló  
 
A leveshez                                                    
  •   2 ek olaj                                                  
  •   2 db dundi sárgarépa (30 dkg)
  •   1 db dundi fehérrépa (15 dkg)
  •   1 nagy fej vöröshagyma 
  •   15 dkg borsó (mirelit is lehet)
  •   1 db karalábé (el is maradhat)
  •   10 dkg zellergumó
  •   2,5 l víz
  •   1,5 csapott ek só
A húsgombóchoz
  •    ½ kg darált hús
  •    1 fej (10 dkg) vöröshagyma
  •    2 tk só
  •    ¼  tk bors
  •    1 db egész tojás
  •    15-20 dkg rizs
  •     kisebb csokor petrezselyem
  •    1 g fokhagyma
 Elkészítés
Az olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a feldarabolt zöldségeket és együtt párolom egy kicsit. Felöntöm a vízzel, sózom és hagyom, hogy elkezdjen forrni.
Míg a leves felforr, addig elkészítem, majd belerakom a gombócokat, csendesebbre veszem, hogy csak gyöngyözzön, lassan főjön, majdnem úgy, mint a húsleves.
Ha egy kettévágott gombócban a rizs megfőtt, akkor készen van a leves.
Gombóckészítés: a hagymákat és a petrezselymet aprítóba teszem, majd összekeverem a 
hússal, beleütöm a tojást, sózom, borsozom, hozzáadom a mosott és lecsepegtetett
rizst. Jól átkeverem. Fagyi kanállal vagy kanállal szaggatom, és gömbölyítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése