Hozzávaló
- 50 dkg liszt (20 dkg Diabetstar + 20 dkg Alakor + 10 dkg Tk tönköly liszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek Fruktóz
- 1.5 tk só
- 150 ml kefír vagy joghurt
- 0.5 dl olaj
- 1 egész tojás
- 180 ml langyos tej óvatosan adagolva
- egész tojás
- szezám vagy sajt
Elkészítés
Újabban semmilyen kelt tésztához nem futtatom fel az élesztőt, mert a végeredmény ha csak elmorzsolom a lisztben az élesztőt, akkor is ugyanaz. Tehát a lisztben elmorzsolom az élesztőt teljesen csomómentesre és mehet bele a többi hozzávaló úgy, hogy a gép folyamatosan dagaszt. A tejet óvatosan kell adagolni 150 ml után mert lehet nem lesz rá szükség, főleg ha más liszttel dolgozol. 1 óra alatt a duplájára kelt a tészta, amit átgyúrtam és 8 - 10 db -ra osztottam és mint a zsemléket átdolgoztam - gömbölyítettem, majd fólia alatt 10-15 percet pihentettem. Egyesével mindegyiket téglalappá nyújtottam, kb: 20 x 20 cm -re, majd felülről és alulról is elkezdtem feltekerni (egy kicsit szorosabban, nem baj ha a tekerések egymáshoz tapadnak, sőt az a jó), majd a találkozásnál a két tekert részt összecsipkedem, meghengergettem ( ne lógjon ki a spirálos vége mint a hagyományos kifliknek). Papírozott tepsibe egymástól távolabb tettem és letakarva fóliával duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem vízzel teli edénnyel 180 C° -ra, a kiflik tetejét lekentem tojással, megszórtam szezámmal és 20- 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése