Hozzávaló
- 55 dkg sima liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,6 dl tej (langyos)
- 1 ek méz
- 1 ek sikér
- 10 dkg kristálycukor vagy 5 ek nem szűken mért vagy 4 ek Xilit
- 1 db egész tojás (jól felverve)
- 7 dkg margarin (olvasztva, de nem folyósan)
- csipet só
Tölteléknek amit szeret a család. Lehet dió - mák - lekvár - túró - nutella - puding.
Szóráshoz porcukor.
Elkészítés
1., Előző este a fenti anyagokból
elveszem az alábbiakat kovásznak. Fedeles edényben jól kikeverem
lezárom és mehet éjjelre a hűtőbe. Szépen meg fog kelni.
- 30 dkg liszt
- 2,6 dl tej
- 1 ek méz
- 2,5 dkg élesztő (elmorzsolva)
2., Másnap reggel összedagasztom az alábbiakat.
- a hűtőből kivett kovász
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 1 ek sikér
- 5 ek cukor
- a felvert tojás
- 7 dk margarin
A kenyérdagasztóba a felsorolás szerint mehetnek az anyagok.
Kézi dagasztásnál a margarint kis adagokban adjuk a tésztához a dagasztás alatt.
Enyhén lisztezett felületre teszem.
A tésztát 1 cm vastag télalapra nyújtom.
Mindegyikbe bőven
teszek tölteléket. Olajozott tepsibe egymás mellé teszem úgy, hogy a
hajtás legyen alul. A végeiket jól összenyomkodom. Lekenem olvasztott
margarinnal és így kelesztem még 20 percig.
Hideg sütőbe teszem és pirosodásig 175 C°-n kb. 30 percig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése