2012. augusztus 26., vasárnap

Alig élesztős kenyerem


Hozzávaló
  • 70 dkg BL 80 liszt
  • 4,4 dl langyos víz (nem meleg)
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 kiskanál cukor lehet akár (barna, Xillit, maláta, méz)
  • 2 ek olaj
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1 ek ecet 10% -s 
  • 2 kiskanál só
Elkészítés 2 lépcsőben
1. A gyors kovász elkészítése sütés előtti este.
  • 20 dkg BL 80 liszt
  • 2,4 dl langyos víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
Az anyagokat simán összekeverem és a konyhapulton hagyom kb 2 órát, lehet több is, majd lefedve a hűtőbe teszem éjszakára.
2. Végleges tészta 
  • az összes kovász
  • 2 dl langyos víz
  • 2 ek olaj
  • 1 ek ecet 10 %-s
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 kiskanál só 
  • 50 dkg liszt
A tésztához szükséges anyagokat a dagasztóba teszem, és jól bedagasztatom. Kézzel is dagasztható természetesen kb 20 perc. Átteszem keleszteni,és 20 perc kelés után átgyúrom, mert ez jót tesz a tésztának.  Ismét kelesztem a duplájára.
Majd átgyúrom és megformázom, kukoricaliszttel megszórt szakajtóban (bármiben lehet) varrattal felfelé duplájára kelesztem.
Sütőpapírral borított vékony deszka (lehet a gyerekek rajztáblája) segítségével teszem át a kenyeret a tepsire. A forró tepsire könnyebben húzom át így a kenyeret a papírral együtt. A kenyér tetejét több helyen bemetszem.
A sütőt előmelegítettem két tepsivel 230 C° -a. Az alsó tepsibe öntöm a gőzösítéshez szükséges 2-3 dl vizet. Ebben a forró sütőben 30 percig sütöm a kenyeret, majd eltávolítom a tepsit és ennek a helyére teszem a kenyeres tepsit, így sütöm még 30 percet de legalább is addig amíg szép sült színe nem lesz. Beszélget a kenyér amikor deszkán vízzel lelocsolva hagyom kihűlni.
1 kg-s a kenyér, valami csodás  ízzel. Másnap is olyan nagyon friss, mint a sütése napján. Azt hiszem ez a könnyen készíthető kenyér sláger lesz a családom körében.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom a kenyer, koszonom a receptet :)
    Most mar nincs gondom a kovasszal meg az ilyesmivel, sokkal konnyebb a te recepted.

    VálaszTörlés