2012. december 11., kedd

Lasagne

Hozzávaló
A paradicsomos szószhoz:

• 50 dkg darált hús
• 1 nagy fej vöröshagyma
• ½ liter paradicsomlé dobozos(Lidlből)
1-1tk. rozmaringkakukkfűoregánó
• 1 db babérlevél
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. cukor
• só – bors

Besamel mártáshoz:

• 8 dkg vaj
• 2 púpozott ek. liszt
• 7 dl tej
• só
• bors
• szerecsendió
• pici citromlé
1 doboz lasagne lap
A tetejére és a rétegek közé
30 dkg  reszelhető sajt (trapista)

Elkészítés
A hagymát apróra vágom, és az olajon megfuttatom. Hozzáteszem a paradicsomlét, a fűszereket, és az egészet sűrűre főzőm. Közben a húst egy másik edényben fehéredésig sütöm. Majd a szószt ráöntöm a húsra és alacsony hőfokon még 10-15 percig főzöm. A szósz, ha nem akarjuk magunk elkészíteni, akkor kiváltható üveges Milánói vagy Bolognai szósszal.
Fontos! A paradicsomos szósz akár hússal akár magában le is fagyasztható!
A két szószt összekeverem, (egy kevés fehérmártást hagyok a tetejére) és ezzel rétegezem a lapokat. Minden lap közé teszek reszelt sajtot is. A tetejére fehérmártás kerül és bőven megszórom sajttal. A saját készítésű tésztát a rétegezés közben ½ percet főztem és így tettem a rétegek közé. De szerintem ez el is maradhat a friss tésztánál, mert akkor a tészta fogja beszívni a szaftot és szeletelése sokkal könnyebb lesz az ételnek. Amennyiben bolti tésztát használunk azt utasítás szerin használjuk. 170 C°- on a sajt szép pirulásáig sütöm.
Házi tészta  készítése
  • 20 dkg sima liszt 
  • 4 tojás sárgája  
  • 4 ek víz  
  • só 
 
A tésztát jól összedolgozom, ha géppel nyújtom akkor keményebb tésztát készítek kevesebb víz hozzáadásával, majd 1/2 órára fóliával letakarva a hűtőbe teszem. Késhát vastagságúra nyújtom. Ahogy a képen látszik egyben hagyom a tésztát, azaz csak akkorát vágok le belőle, hogy tepsi méretű legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése