2013. január 26., szombat

Szalagos fánk


Hozzávaló
  • 70 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3,5 -4 dl langyos tej
  • 7 dkg olvasztott margarin
  • 1 egész tojás + 3 sárgája
  • 1 citrom héja
  • 3,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl sütőrum

Elkészítés

A liszthez hozzákeverem a sót és a porcukrot a citrom héját. A liszt közepébe mélyedést készítek ebbe öntöm a tej felét, belemorzsolom az élesztőt egy picit elkeverem és megvárom míg felfut. Majd hozzáadom az elkevert tojásokat és a rumot. Elkezdem dagasztani és folyamatosan apránként adom hozzá a többi tejet és a margarint. A tészta gyönyörűen el kell, hogy váljon az edény falától. Letakarom és 1 órát kelesztem. Majd lisztezett felületre borítom és lágyan 1,5 cm vastagra nyújtom, 6-8 cm átmérőjű szaggatóval szaggatom. Egy picit nagyobb hézagot hagyok köztük a deszkán, mert még 30 percet fóliával letakarva kelesztem. Felforrósítom az olajat és ebbe úgy teszem bele a tésztát, hogy a közepébe ceruzavéggel lyukat szúrok és ami felül volt az kerül az olajba először. Lefedve lassan 1 percig sütöm majd megfordítva fedő nélkül a másik oldalát is megsütöm. Vigyázni kell a sütésnél, nehogy megégjen vagy sületlen maradjon. Én fogpiszkálót szúrok bele próbának. 20 db lesz belőle ha a 8 cm szaggatóval szaggatom. Nagyon finom, de egy kicsit tömöttebb állagú fánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése