2013. január 21., hétfő

Vadas mártás

Hozzávaló
 
A mártáshoz
•    1 kg sárgarépa
•    3 szál fehérrépa
•    1 fej zeller
•    1 fej karalábé (el is maradhat)
•    1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
•    2 db babérlevél
•    2 ek. mustár
•    3 dl tejföl
•    2 ek liszt
•    3 ek olaj
•    pici folyékony édesítőszer vagy cukor
•    só és őrölt bors

A zsemlegombóchoz
•    4 db zsemle vagy kenyér
•    1 közepes fej vöröshagyma
•    1 bő csokor petrezselyem
•    3 dkg margarin
•    3 db tojás
•    2 dl tej
•    20 dkg liszt fele lehet Graham – liszt
•    só és bors

Tarja vagy ki milyen húst szeret 60 dkg
Elkészítés
Mártás: 
A zöldségeket feldarabolom nem nagyon finomra. Kuktába teszem, hozzáadom a babérlevelet, a sót, a borsot és a húst is, ha főtt hússal szeretnénk enni. Ilyenkor a húst vastagabb szeletekre szoktam vágni (tarja), és ezt teszem először a kuktába majd a habot leszedem róla, csak az után zöldségelem be. Annyi vizet öntök , hogy ellepje. Lezárom és sípolástól számítva 30 percig főzöm. Természetesen leellenőrzöm, hogy megfőtt – e, mielőtt összetúrmixolom a mustárral a tejföllel együtt. A babérlevelet kidobom belőle. Egy edényben a lisztet zsemleszínűre pirítom, ráöntöm az összeturmixolt zöldséget, ha kell a főzőlével higítom. (A ha megmarad lefagyasztható). Beleteszem az édesítőt vagy a cukrot és ha kell tovább ízesítem.

Zsemlegombóc:
A zsemléket apró kockára vágom és a sütőben nagy lángon megpirítom. A hagymát és a petrezselymet a margarinon 2-3 percig párolom, majd a zsemlekockákkal összekeverem. A tojást a tejjel jól kikeverem, majd a lisztet beleszórom, ízesítem sóval, borssal. Végül a zsemlekockákat is belekeverem. Vagy gombócokként főzöm ki, vagy margarinozott konyharuhába teszem jól elkötözve, és lassú forrású (gyöngyöző) enyhén sós vízben 20 percig főzöm, majd szeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése