2012. július 23., hétfő

Almás, diós vagy túrós rácsos linzer

Hozzávaló
Linzer tészta
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg Rama margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
Almatöltelék:
  •  1,5 kiló almát lereszelek, levét jól kinyomkodom, adok hozzá ízlés szerint cukrot 
  •   egy kávéskanál őrölt fahéjat, 
  •   10-15 dkg dió, vagy dejó a tészta hintésére
 Dió töltelék
  •  3 db tojás sárgája 
  •  15 dkg porcukor 
  •  15 dkg darált dió 
  •  3 db tojás keményre vert habja óvatosan a dióshoz keverve 
  •  baracklekvár a tészta kenésére
A diós tölteléknél a tojás sárgáját kikeverem a porcukorral beleöntöm a darált diót és jól átforgatom. A tojás fehérjét nagyon keményre verem és ezt a diós anyaghoz forgatom lágyan nem törve a habot.
Elkészítés 

1. A hozzávalókból  egy kellemes tésztát állítok össze.
2. Fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszem fél órára a kész tésztát.
3. Egy tortaformát vagy sütőedényt kivajazok vagy papírral kibélelek . A tésztát két részre osztom úgy, hogy kb. 2/3 - 1/3-os arány alakuljon ki.
4. A nagyobbik tésztát kinyújtom  fél centi vastagra, majd beleteszem, belenyomom a kivajazott formába.
5. Megkenem vagy  lekvárral vagy darált dióval szórom meg, attól függően, hogy almás vagy diós sütit készítek.6.  A kisebbik darabot is kinyújtom, majd derelyevágóval  csíkokat vágok belőle. 
7. Ezekkel berácsozom a töltelékkel megkent tésztát, a rácsokat lekenem tojással  majd előmelegített sütőben kb 180 C° -n 30 percig sütöm.

                                                        mindegyik alá papírt teszek
ezt a tésztát osztom kétfelé 





   almás töltelék alá darált dió vagy dejó a diós töltelék alá lekvárt kenek
  
     kész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése