2012. július 23., hétfő

Túrótorta


Hozzávaló


A piskótához
  • 6 db tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek kristálycukor (Xilittel is lehet)
  • késhegynyi sütőpor
  • Arra figyelni kell, hogy a liszt és a cukor azonos súlyú legyen hiába mérjük kanállal.
A töltelékhez
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom héja és leve
  • 20 dkg porcukor  (darált Xilittel is lehet)
  • 1 zacskó zselatinpor
  • 1 habfixáló (el is maradhat)
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítem 180C° -a. A 26 cm-s sütőformát kibélelem papírral amit kivajazok (könnyebben lejön így a tésztáról). A sütőforma oldalát viszont nem kenem ki mert nem emelkedik fel a piskóta akkor.
2. Először a piskótát készítem el. Szétválasztom a tojásokat. Kimérem a hozzávalókat a liszthez hozzáteszem a sütőport. Nagyon kemény habbá verem a fehérjét 3 csepp citrommal. Apránként öntöm hozzá a cukrot amivel folyamatosan keverem még. A tojássárgákat egyesével adagolom a habhoz és ezekkel is tovább verem még alacsonyabb fordulaton már. Majd a sütőporos lisztet óvatosan, lágy félkörös mozdulatokkal kézi habverővel vagy lukacsos fakanállal keverem bele a habba. (Nem verem az edény széléhez a kanalat, hogy ne essen össze a tészta). Ezt az anyagot rögtön a bélelt formába öntöm és a sütő középső szintjére teszem. A sütő ajtaját kitámasztom a sütés alatt egy ici-picit, (hurkapálcikával), hogy a piskóta gőzmentes sütőben sülhessen 30-35 percig. Ha nagyon pirulna a teteje a hőmérsékletet csökkenteni kell 150 C°-ig. Csak akkor vágható fel a piskóta ha teljesen kihűlt! Előtte veszem le a papírt az aljáról.

Töltelék elkészítése
A túrót áttöröm, hozzáteszem a citrom levét a héját a cukrot a zselatint, jól kikeverem. A lehűtött tejszínt keményre felverem és egy habfixálót keverek bele. Ezt a tejszínt lazán de jól elvegyítem a túróban. A kétfelé vágott piskóta alsó lapjára kenem a tölteléket és a másik lappal fedem be. Hűtőbe teszem, hogy jól megdermedjen a töltelék. Porcukorral szórom a tetejét és úgy tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése