Ez a kenyér sütőpapírral kibélelt 8 l kacsasütőben készült. Az egyik fedél alatt a másik fedél nélkül gőzös sütőben. Szerintem nagyon látható a különbség. A kenyér nagyon ízletes és sokáig friss marad!
fedél nélkül gőzös sütőben sütött

fedél alatt sütött
· 1 kg sima fehér liszt
· 1 ek cukor
· 4,2 dkg élesztő (Lidl)
· 3 dkg só
· 4 dl víz összesen (a burgonya vizével együtt)
· 30 dkg főtt burgonya
· 3 dkg zsír
· 0,5 dl tej
Elkészítés
Kézi dagasztásnál
30
dkg krumplit megpucolok, felkockázom, és sós vízben megfőzöm. Még
forrón 3 dkg zsírral összetöröm. Egy nagy tálba kimérek 1 kg lisztet,
mélyedést csinálok bele, ebbe szórok 1 evőkanál cukrot, a 0,5 dl tejet
és belemorzsolok egy 4,2 dkg-os élesztőt. Ha az élesztő megkel, a tálba
teszem az összetört krumplit 3 dkg sót és 4 dl vizet is. Közepesen lágy
tésztát dagasztok és meleg helyen egy órán át kelesztem. Utána átgyúrom,
felgömbölyítem, és olajozott tepsire teszem pihenni míg, felmelegszik a
sütőm. Vízzel lekenem, bevagdosom és 220 C-os sütőben 55-60 percig
sütöm. A héjnak jót tesz a gőz, ezért amikor beteszem sülni a kenyeret a
sütő aljába bedobok egy nagy pohár jégkockát! Ha megsült rögtön
lekenem, vízzel szépen kicserepesedik tőle
Gépi dagasztásnál
Gépi dagasztásnál
Amennyiben dagasztóban készítem, akkor az összes anyagot a gép utasítását betartva bekészítem és 20 perc után átteszem kelesztő tálba. Nem kelesztem az élesztőt, hanem egyenesen belemorzsolom a gépbe. A többi művelet megegyezik a kézi dagasztásnál leírtakkal. Süthető jénaiban vagy egyéb hőálló edényben.
Így is sütöttem már, hogy kettévettem a tésztát. Ebből az adagból 2 db 1 kg - s kenyerem lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése