2012. augusztus 28., kedd

Fehér kenyér

Ehhez a mennyiséghez (7 db 50 gr -s zsemle és 1 db 1 kg -s kenyér)

Hozzávaló
  • 75 dkg BL 55-s liszt
  • 1 ek sikér
  • 1,2 dkg élesztő
  • 1,6 dkg só
  • 1 ek árpamaláta vagy (1,2 dkg cukor)
  • 110 gr olaj vagy 120 gr vaj
  • 4 dl víz
  • 2 ek burgonyapehely
Elkészítés

A 250 dkg lisztet az élesztőt és a vizet összekeverem és langyos helyen hagyom 30 percet kovászolódni. Ezt beleteszem a dagasztóba, ráteszem a malátát (cukrot), olajat, a többi lisztet, burgonyapelyhet, sikért és a sót. Jól bedagasztatom a tésztát és hagyom kelni 1 órát majd átgyúrom, megformázom és kukoricalisztes szakajtóba teszem és ismét duplájára kelesztem ez kb 1 óra. Előmelegítem a sütőt 200 C°- a. A papírozott tepsin a kenyeret úgy teszem be, hogy egy másik tepsi is beférjen alá, amibe 1,5 dl vizet öntök. Ha elfogyott a víz a tepsit kiveszem. Ha úgy érzem, hogy nagyon sül alul a kenyér, akkor a tepsit visszateszem.  50 perc alatt készre sül a kenyér amit rácson hagyok kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése