2012. augusztus 26., vasárnap

Túrós kenyér



      Hozzávaló


         - 50 dkg sima búzaliszt
         - 50 dkg sovány tehéntúró
         - 2 teáskanál tengeri (vagy jódozott asztali)
         - 2,5 dl tej
         - 1 teáskanál kristálycukor
   - 3 dkg élesztő
 
Elkészítés 
 
1.  Kenyérsütő gépbe belerakom az összes hozzávalót és bedagasztatom a tésztát,(ennek hiányában kézzel kell elvégezni a dagasztást, ekkor az élesztőt fel kell oldani/futtatni a tejben).
2. 2 órás kelesztés meleg helyen. Én az edényt a sütőbe szoktam tenni, letakarom konyharuhával és 50 C°-on kelesztek. Amikor eléri, ezt a hőfokot kikapcsolom a sütőt. A kelesztő tálamat nem zárom le.
3. Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületen jól átgyúrom és állítható hosszúságú 8 cm magas oldalú kenyérsütő formába teszem, (a legkisebb kb 30 cm-es állásba) amiben ismételten duplájára kelesztem, tetejét 2-3 helyen bevágom.
4.220C° -ra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt csökkentem 180C° - ra és még 25-30 percig, vagy addig sütöm,(ez lehet még + 10 perc) míg szép sült kérget nem kap a kenyér.
Kiborítom a formából és rácson hagyom kihűlni. Ha megkopogtatom a kenyér alját, akkor  
kongó hangot  kell hallani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése