Sült húsok mellé igazán finom, ízletes savanyúság. Hosszú évek óta készítem családom örömére.
Hozzávaló (A mennyiségek 1 liter vízre megadva! A tényleges lét és az ízesítőket mérés alapján kell felszorozni.
- szilva (mennyisége ízlés szerint mert a lé mennyisége/készítése fontos)
- 1liter víz
- 1 dl 10%-s ecet
- 40 dkg kristálycukor
- 1 dkg só
- szegfűszeg literenként(víz) 5 db
- fahéj 1-2 db darab (de ízlés szerint)
Elkészítés
Nem túl érett, de már nem zöld húsú szilvát vásárolok. A szilvát jó
alaposan többszöri vízcserével megmosom és az előzőleg elkészített
üvegekbe rakom a gyümölcsöt jól lecsöpögtetve. Tiszta vízzel felöntöm az
üveget majd ezt a vizet leöntöm abba az edénybe amibe a levet fel fogom
forralni.(Így pontosan megtudom mennyi fűszerre van szükségem a
savanyúság elkészítéséhez).
1. A vízbe teszem a kiszámított fűszereket és jól felforralom, majd a szilvára forrón visszaöntöm.
2. A levet ismét leöntöm az edénybe (vigyázz meg ne égesd magad!)
3. Ezt a levet ismét felforralom és visszaöntöm a szilvára, majd várok
pár percet mert a víz apadni fog és utántöltés után lezárom az üvegeket
és mehet a hűtőtáskába kihűlésig dunsztolódni.
Tehát 2x forralom fel a felöntőlevet mert ezzel sterilizálódik a szilva és az üveg is. Nem kell más tartósítás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése