2013. január 26., szombat

Pacalpörkölt


Hozzávaló
  • 1 kg tisztított és szeletelt pacal 
  • 2 nagy fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db zöldpaprika 
  • 2 dl paradicsomlé 
  • ½ tk örölt kömény 
  • 1 tk majoranna 
  • 2,5 tk vagy ízlés szerint 
  • 2 tk pirospaprika 
  • ízlés szerint Erős Pista 
  • olaj  
  • 1 szál zeller 
  • 1,5 tk liszt 
  • Átforraláshoz 2 db babérlevél
Elkészítés
 1.    Általában mirelit pacalból és kuktában készítem, melyet felengedés után átmosok, majd babérleveles vízben átforralom. Ezt a levet leöntöm, a pacalt hideg vízzel leöblítem.
2.    A felaprított vöröshagymát az aprított zöldpaprikával megdinsztelem, a zeller kivételével beleteszem az összes fűszert, a paradicsomlét. Amikor forr, belerakom a pacalt, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, lezárom a kuktát és 1 órát puhára főzöm.
3.    A kuktának olyan tulajdonsága van, hogy nem fő szét benne semmi, tehát a pörkölt nem lesz szaftos, ezért átteszem egy lábasba és ott főzöm tovább, de beleteszem már a zeller levelet is. Klasszul sűrűsödni fog a leve, de vigyázzunk ne süssük szaftjára! Kell, hogy bő szaftja maradjon. A lisztet pici vízben elkeverem, és a pacalhoz öntöm. Egyet rottyan és készen is van.
4.    Hagymás petrezselymes vagy köményes főtt krumplival tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése