2013. március 12., kedd

Zürichi kenyér

Hozzávaló
1. Sütés előtti este elő kovászt készítek
  • 250 gr BL 80 liszt
  • 6 gr élesztő
  • 195 ml víz
2. A sütés napján összeállítom az alábbiakból a kenyeret
  • az összes elő kovász
  • 375 gr BL 80 liszt
  • 210 ml víz
  • 25 gr vaj vagy ugyanilyen súlyú zsír vagy olaj
  • 10 gr élesztő
  • 12 gr só
  • 2 ek burgonyapehely
Elkészítés
1. Az elő kovász anyagait bedagasztom és letakarva a konyhapulton hagyom éjszakára.
2. Az összes anyagot dagasztóba teszem és sima tésztává dagasztom. Majd letakarva 20 percet pihentetem. Lisztezetlen munkalapon jól átgyúrom majd ismét lefedve 20 percet pihentetem. A második pihentetés után már csak kilapolgatom a tésztát és tetszés szerintire formázom. Kukoricaliszttel jól behintett szakajtóban a leendő tetejével lefelé fólia alatt duplájára kelesztem (1 óra min.). Közben a sütőt 250 C°-a felfűtöm, két tepsit is teszek bele amiket felforrósítok, mert az alsóba majd 2 dl vizet öntök a felsőbe meg sütőpapírt teszek és erre borítom át a kenyeret óvatosan aminek a tetejét 3 helyen 0,5 cm mélyen bemetszek. A kenyeret 250 C°-n 30 percet majd 200C° -15 percet sütöm. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
Forrás itt némi változtatással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése