2012. augusztus 19., vasárnap

Korpás zsemlék


Hozzávalók   
  •  20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55) 
  •  20 dkg elő tészta (lejjebb megtalálható)
  •  2 dl langyos víz 
  • 1 dkg friss élesztő 
  • 1,3 dl víz 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
  • 4 dkg búzakorpa 
  • 2 teáskanál (ha lehet tengeri
Elkészítés
  •   20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55) 
  •   20 dkg elő tészta (alább leírva
  •   2 dl langyos víz 
  •   1 dkg friss élesztő   
Ezeket az anyagokat a kenyérsütőbe rakom, és jól összekevertetem (kb 10 p). Elvégezhető kézzel, fakanál segítségével is, nokedli sűrűségűnek kell lennie. A kikapcsolt gépben hagyom és többszörösére futtatom ez (kb 2 ó). Ez után mérek a gépbe még további anyagokat:
  •  1,3 dl víz 
  •  2 evőkanál olaj 
  •  30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
  •  4 dkg búzakorpa 
  •  2 teáskanál (ha lehet tengeri)
Beindítom a kenyérsütő dagasztás programját és 20 perc alatt készre dagasztom a tésztát.Egy nagyon kellemes tapintású se kemény se puha tésztát kell kapni. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és jól átgyúrom a tésztát úgy, hogy közben egy vastag hurkát készítek belőle, melyet darabolok 12   egyenlő részre (kb 92- 95 gr /db).  

Gömbölyítem mindegyiket és sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe teszem, egymástól egy kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. Letakarva hagyom 1 órát kelni, vagy amíg a zsemle  nagyságot el nem éri (nem a felfújt zsemle nagyságát kell elérnie!). A sütőt előmelegítem 230 C°-ra, a tepsi tetejét bespriccelem bőven vízzel és fedetten sütöm a zsömiket 30-35 percig és fedetlenül további 10 percet, vagy míg a kellő színt el nem éri. Ha összenőttek, akkor óvatosan még melegen elválasztom  egymástól  és rácson hagyom véglegesen kihűlni. Ha kihűlt fagyasztható éshétig tárolható.
Elő tészta: a leírt adag többszöri sütésre elegendő mennyiség. Én fagyasztani szoktam, alacsonyabb kerek gyümölcsös joghurt dobozba, aminek teteje van, általában 20-25 dkg  – s kiszerelésben. Amikor szeretnék sütni, előtte kiveszem, és a konyhában hagyom  felolvadni. Forrás  Limara
Hozzávaló
  • 60 dkg liszt sima
  • 4 dl víz 
  • 1 ek olaj 
  • 1 tk  
  • 1,5 tk cukor 
  • 1 dkg élesztő
Elkészítése az elő tésztának.
Dagasztóba teszem az összes anyagot és bedagasztom addig, míg egybeálló tésztát kapok. A konyhába hagyom 
jól megkelni, majd frissen tartó fóliával jól lefedem, és ahűtőbe teszem. Másnap kiveszem és a dagasztóval addig forgatom, míg egybeáll a tészta, mérve 20 – 25 dkg-s adagokban fagyasztom.

1 megjegyzés: